2021-06-26 248 瀏覽
早幾日先打完邊爐,今日又心思思想打多次,不過唔同既地方係今次呢個係台式火鍋,地點係位於銅鑼灣駱克道既老鍋台式火鍋。餐廳位置方便,係銅鑼灣地鐵站出口對面。呢度有做2人同4人套餐,星期六黎仲有7折。2人套餐$405,包湯底二選一,精選肉類三選一,丸餃拼盤(即墨魚丸,香菇貢丸,魚皮餃同台灣蛋餃各兩粒),五彩鮮蔬盤(細),同麵食類(可選米線或白飯)。呢個套餐只限午市供應。平時齋鍋都要百幾二百,呢個餐好似都唔貴,今日就不如試吓呢個餐。湯底可揀老鍋秘製麻辣鍋或老饕酸菜白肉鍋。今日唔想食辣,就叫左老饕酸菜白肉鍋。老饕酸菜白肉鍋秘方醃制東方大白菜,極品豬王花腩,配上寬粉條,風味獨特,酸香醒胃。呢個湯底少少辣,酸酸地,好開胃。豬腩肉脆脆哋又煙韌,豬味濃。湯料有大量醃制既酸甜爽脆大白菜,大量其他蔬菜如蕃茄,粟米,蔥同冬菇!湯底又有大量寬條,非常滑。精選肉類有牛,豬同雞揀。我哋揀左美國梅花豬肉,豬肉一客十塊,好粉嫩吓。有豬味,唔算太鞋。丸餃拼盤有墨魚丸,香菇貢丸,魚皮餃同台灣蛋餃各兩粒。墨魚丸同香菇貢丸好彈牙同味道天然。魚皮餃個皮超煙韌,魚皮餃味重,好肥美! 台灣蛋餃既蛋皮好簿,唔會過鹹。五彩鮮蔬盤有油墨菜

美國梅花豬肉

丸餃拼盤

五彩鮮蔬盤有油墨菜,生菜,娃娃菜,金菇同鮮冬菇。質素正常。
五彩鮮蔬盤

我地揀左米線,米線係幼身米線,份量正常。
米線

自助調料吧有香莤,辣椒,蔥,豉油,香醋,蒜泥汁,沙茶醬同炸蒜。

可惜呢個餐無包野飲,要另外叫。座位舒適,我地兩個人霸左個四人卡位,唔同食客既座位距離夠遠,令人食得安心。
2人套餐
2021-06-26