2020-07-07 803 瀏覽
久不久去一去三聖食海鮮好似係一個傳統咁,由於平靚正嘅關係真係唔使諗好多,就會去食。好似今次父親節同爸爸慶祝我哋諗唔到食乜,於是三聖就最穩陣選擇。海鮮人人愛,基本上你唔係海鮮敏感就一定鍾意嚟呢度食飯。唔知大家知唔知三聖邨其實有好多餐廳我哋次次都係買海鮮嚟,今次非常之懶,第一次無買海鮮,直接喺三聖邨嘅太海鮮叫睇吓乜嘢水準。上次喺西貢食過一次大大隻嘅瀨尿蝦感覺麻麻地,今次係度食番泰式香茅瀨尿蝦,呢個好正。海鮮湯同平時一樣嘅火喉,不過今日海鮮好似少咗啲,平時會有大大隻嘅賴尿蝦,今日又好似冇乜,不過個湯然後甜好鮮味。豉油皇鮑魚調味上唔係好特別,但係那種煙韌,完美得很。我平時唔係好食辣,所以呢個辣油煮花螺真係唔係好識得,因為辣得太緊要,花螺完全索晒所有辣油,味道香。講開辣酒煮花螺,就要必講跟住呢個白酒忌廉煮花甲烏冬底,點解呢,因為呢個忌廉烏冬雖然出名 但係我會覺得攞個烏冬嚟撈過花螺辣油會好完美,我雖然怕啦但係因為個忌廉汁溝淡咗個辣油,個味道就會啱啱好。當然唔可以唔提,花甲好大粒,好食。油鹽焗奄仔蟹剛好時候,非常之正。黑椒薑蔥桶蠔煲,冇影相,但係足料又夠味。呢個絕對係食海鮮嘅老地方,來一下,沒有錯。

海鮮人人愛,基本上你唔係海鮮敏感就一定鍾意嚟呢度食飯。

豉油皇鮑魚調味上唔係好特別,但係那種煙韌,完美得很。

當然唔可以唔提,花甲好大粒,好食。

油鹽焗奄仔蟹剛好時候,非常之正。

黑椒薑蔥桶蠔煲,冇影相,但係足料又夠味。

呢個絕對係食海鮮嘅老地方,來一下,沒有錯。