身為住係元朗區嘅小編無理由唔知道當區有乜好食既🤔,今日小編收工都特意去搵一啲唔係大馬路嘅小店🏃‍♂️,想有一個新嘗試。今日去嘅呢間小店就一眼就望哂成間店👀,以白色色調為主,風格簡約,有一種cafe嘅感覺🍵,令人舒適。而小編介紹嘅呢間主打手工台式肉燥🥩,因為第一次嚟食所以猶豫咗一陣食乜好呀🧐,最後決定嗌套餐,有湯、前菜、小食、拌麵🍱。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈手工肉燥乾拌麵定食 $62(前菜)炒香咗嘅通菜再輕輕壓平,整到長長方方咁,幾得意🤩,味道唔錯,落咗些少豉油調味已經好夠👍,通菜一向都係小編至愛菜類之首選✨,所以對於餐廳嘅通菜質素好高分,讚👏。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦(牛湯)牛湯係小編第一次接觸😯,當小編第一啖飲就覺得有些少牛膻味🥴,好似唔太接受到咁,但當小編食咗個拌麵同牛腱後就發現原來咁樣飲湯先係最好味😮,牛膻味唔見咗,反而牛腱嘅肉味更突出🥳,好神奇。小編最後係飲得哂成碗湯🤭,味道唔會搶咗拌麵嘅牛肉味,反面係錦上添花🌸。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦(小食兩款)香炸花枝丸  外層輕輕炸過就夠香口,亦都唔會改變太多原有口感👄。墨魚味道一口就食到👏,香味十足👃,台灣嘅墨魚味同香港唔
🎈手工肉燥乾拌麵定食 $62
(牛湯)
(小食兩款)
香炸花枝丸
外層輕輕炸過就夠香口,亦都唔會改變太多原有口感👄。墨魚味道一口就食到👏,香味十足👃,台灣嘅墨魚味同香港唔同地方就係滑好多🤤。

牛腱爽口,唔會太韌難咬😲, 雖然賣相就唔太吸引,不過味道就搭夠😊。
(拌麵)
手工肉燥乾拌麵
拌麵同肉燥分量適中,入面仲有菇粒再加上醬汁,味道不俗👌。不過大家記得要撈暈啲先食喎,如果唔係只會食到麵原有味道🤫,咁就唔好食架喇。手工嘢小編一向好支持,用心製作值得欣賞❤。
🎈菠蘿青檸蜜 $18
店員介紹小編飲呢杯菠蘿青檸蜜,因為聽講係好多食客都會飲嘅🥤。店員拎到過嚟都好有心提醒小編😮,如果味道唔夠可以幫手再調教,好細心🥰。雖然小編唔係太飲得出菠蘿甜味,但都隱隱約約飲到些少菠蘿味🤔,小編飲下飲下反面覺得好似袖子蜜多🤨,唔通菠蘿原有嘅味係似袖子味😖?呢層小編唔太清楚了🤫。
✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
試過咁多間台式肉燥嘅小編覺得「二悅」畀人嘅感覺好清新💨,雖然大部分食物味道唔算太濃郁,餐廳應該將味精同調味化得精而簡👏,食客都食得健康又滿足。而且環境都好舒適,價錢亦合理,加上服務態度良好👍,畀人印象深刻。位置雖然較偏,近於又新街最尾位置,唔易於搵到🤔,不過有心嚟到附近都一定要支持下🤝。
手工肉燥乾拌麵定食
牛腱