2017-11-09 258 瀏覽
今日和太太往太子餃掂手工餃子雲吞專門店食dinner, 我們點了龍鳳松茸雙灼餃(跟粉葛赤小豆湯), 香煎軟心芝士餃、粟米朱肉餃、芫茜朱肉餃和大白菜朱肉餃。龍鳳松茸雙灼餃(跟粉葛赤小豆湯) 是餐廳主打菜, 松茸雙灼餃用黑松露和白松露煮成, 松茸味香濃, 肉質好鮮甜, 皮薄餡靚;粉葛赤小豆湯湯夠熱, 粉葛赤小豆味濃, 而且湯不加味精, 飲完不會口喝, 好好飲;香煎軟心芝士餃餃煎得乾身香脆, 入口脆卜卜, 食落鬆軟,咬入去有濃香芝士溢出, 芝士味濃, 肉質乾身惹味, 香脆可口;粟米朱肉餃入口粟米鮮甜, 肉質好腍, 食落惹味開胃;芫茜朱肉餃芫茜味香濃, 肉質味濃, 皮薄餡靚;大白菜朱肉餃食落好爽口, 大白菜食落好爽口, 和朱肉好夾, 食落惹味醒胃。餐廳座位舒適, 而且有很多美味的醬料提供, 個人覺得青瓜醬和酸蘿蔔好有特色, 兩者酸酸甜甜好醒胃, 而且餐廳餃子皮薄餡靚, 材料豐富, 食落惹味, 價錢合理,我們食了一頓美味餃子宴, 值得再來。
酸蘿蔔
餐廳有很多美味的醬料提供