2017-07-14 633 瀏覽
旺角都算係食飯中心點,加上同朋友住得唔近,所以今日就出左旺角食。本身都冇話特別想食咩,朋友又話唔太肚餓,咁經過呢條街,間野叫奶奶雞,覺得幾得意,咁就入左去。本身以為係用牛奶煮雞既創意菜,但原來係食韓國野既。「聞雞起舞」雞件好滑,而且你係食得出佢真係半隻雞,當中有雞胸、雞脾、雞翼等,冇偷工減料。雞肉味鮮,醃得好夠味,同埋咬開雞肉後,中間既肉都係轉左色,睇得出唔係煮熟完啲雞,淋個汁上去就算。除左雞肉,佢下面仲有粉條,粉條係有煙煙韌韌既感覺,但我就略嫌佢韌性太高,可以軟返小小。再加上可能佢個粉條係同埋啲雞一齊煮,佢係完全吸收哂個汁既精華,所以咬落係會食到好豐富既醬汁味道,可以一試。「一豚和氣」另一份料理係豚王生菜包,豚王冇偷懶,係原塊上,要用佢附上既大剪刀自己剪。因為我唔係泡菜同辣椒果啲,所以都冇點樣配佢小碟上既配菜食。不過,淨係食個豚王都覺得好吸引,佢個皮燒得好香脆,可能因為有醬汁係面包裹、剪封住啲肉,所以佢咬落唔乾,肉汁依然好豐富。如果空口食就有小小肥膩,所以店舖推生菜包做賣點都算係聰明既做法,用生菜夾住食肥膩感會冇咁重。唔覺唔覺又食多左幾舊。我地本身諗住輕食,只係點左兩份料理,點知兩份

本身以為係用牛奶煮雞既創意菜,但原來係食韓國野既。

辛安東元祖奶奶雞

「聞雞起舞」

豚王生菜包

「一豚和氣」

我地本身諗住輕食,只係點左兩份料理,點知兩份份量加埋非常大,我地兩份都食唔哂。最後晚餐之後,連糖水都食唔落。
辛安東元祖奶奶雞
豚王生菜包