2018-01-11 902 瀏覽
琴晚去了呢間叫「宏」的日式餐廳晚飯,主打日式海藻烏冬、抹茶蛋糕同各式各樣甜品。價錢唔貴質素卻好高,所以決定寫一篇食評讚一下!同伴食:味噌湯海藻烏冬麵,配日式叉燒。前菜有醒胃沙律,我忍唔住兩樣都試一啖!先講湯底,濃而不鹹,正宗味噌的滋味。烏冬麵係加入海藻製成的,其他地方食唔到咁特別的烏冬麵底,而又滑溜彈牙👍🏻份量足夠也唔怕太多,非常好因為好戲在後頭!我點的係「純日本白燒鰻魚定食」。豐富程度從睇相已經令人吞晒口水,食落更加欣賞整個定食的烹調製作!首先個鰻魚以白燒方式,毫無多餘調味,可以試到鰻魚本身的鮮味之餘仲唔怕好似以往燒鰻魚咁被d濃味燒汁完全覆蓋!我中意第一件點少少鰻魚汁、之後的點下海鹽、或者芥末加醬油,各種味道均帶來不同滋味跟餐的迷你海藻烏冬,和我朋友的味噌醬湯各有特色,我覺得食過清湯烏冬,最後點少少鰻魚燒汁,另有一番特色!跟餐附送的甜品我們選擇了抹茶蛋卷、日本草莓小蛋卷。咪睇少小小一間蛋卷,呢個可算店內必食甜品。抹茶蛋卷毛巾蛋糕鬆軟綿密,帶清淡抹茶味。夾心更加重抹茶味,而且甜而不膩!日本草莓小蛋卷亦相當精緻,中間夾著半粒鮮🍓,清新可愛!好戲當然最後先上!抹茶窩夫,配栗子蓉+抹茶雪糕+

味噌海藻烏冬(配日式叉燒)

純日本白燒鰻魚定食

海藻烏冬(純日本白燒鰻魚定食)

抹茶蛋卷、日本草莓小蛋卷

抹茶窩夫,配抹茶雪糕、栗子蓉、抹茶曲奇

好戲當然最後先上!抹茶窩夫,配栗子蓉+抹茶雪糕+抹茶曲奇。窩夫係有抹茶醬夾心的,上台仍然熱辣辣,點上伴碟的鍊奶和抹茶雪糕,有種冰火交融的感覺,甜度適中,抹茶味重,我認為男女都會中意!

抹茶芭菲。呢味甜品的豐富程度值得推介!由上至下分別有抹茶雪糕球、曲奇、抹茶蕨餅、抹茶啫喱、粟米脆片等等,層次分明兼豐富口感,令我一試難忘!

白燒鰻魚
抹茶芭菲
蘋果汁、宇治抹茶奶(熱)
味噌海藻烏冬(配日式叉燒)
純日本白燒鰻魚定食
抹茶蛋卷、日本草莓小蛋卷
抹茶窩夫,配抹茶雪糕、栗子蓉、抹茶曲奇
白燒鰻魚
抹茶芭菲
蘋果汁、宇治抹茶奶(熱)
  • 抹茶蛋卷
  • Matcha Roll Cake