2017-07-02 482 瀏覽
今天和老公行旺角,差不多六點,有點肚餓,老公話吃拉麵,要去漁埸台風試下,又見到門外沒有人排隊,便可以直接入去。侍應帶領我們坐下來,第一時間將個膠箱放在我腳下,我腳短就釣腳,即刻舒服好多,我覺得好窩心😍😍😍。之後侍應還會講解一下如何點餐及麵的份量,原來150g已經等於一包半公仔麵,我覺得應該會夠飽,老公另外叫一份叉燒。我點了燒海蝦味豚骨拉麵($88),碗麵真的都幾大,我吃了大半就將餘下的麵給了老公,湯底蝦味好重而且好鮮甜,櫻花蝦干好香,麵質有彈性,我覺得個麵好好味😋😋😋。老公點了鰹魚味豚骨拉麵($83)另加叉燒($25),鰹魚味好重好香,湯底濃郁唔漿口,麵質爽滑彈牙😍😍😍。另加的叉燒,用鐡板輕輕煎過,所以都好香而且比較厚身,肉味豐富帶少少甜味,好正。至於溫泉蛋,雖然唔太流心,不過就好有醬油味,仲有一様幾特別,就是每碗有少許菠菜,感覺幾健康。我覺得這裡比銅鑼灣那邊拉麵低食,那邊動不動都要$100以上,而這裡味道都不比那邊差😋😋😋侍應好年輕,訓練有數,效率很快又用心,已經好少見,我好欣賞👍👍👍

膠箱腳座

叉燒