Green Orange

2018-01-16 205 瀏覽
難得呢日喺上環做嘢,所以就 book 好位,約埋好友一齊食個 dinner 先。餐廳夜晚燈光暗暗哋,好柔和,加埋蠟燭就好有情調; 睇完餐牌後,同朋友決定 share 食物,咁就可以一齊試多幾款啦!餐包 - 質地鬆軟,甜甜哋,點埋油醋汁好好味。蟹肉南瓜忌廉湯 - 南瓜味好濃好滑,裡加咗好多蟹肉,一路飲湯都食到呀,唔錯。燒帶子柚子沙律 - 帶子煎得剛剛好,有鮮味得嚟又唔會韌,西柚好甜又多汁,加埋沙律菜,好 refreshing! 香煎鵝肝伴黑松露雜菌意大利飯 - 鵝肝外皮煎得香脆,內裡就軟滑甘香,意大利飯煮得剛剛好,加咗雜菌碎,增加咬口,亦可能因為咁樣,呢個飯好清爽,完全唔會覺得膩。脆焗豬手伴蜜糖芥末汁 - 侍應會拎隻豬手問要唔要幫手切,我哋就緊係要啦! 豬手外皮鬆脆,豬肉腌得鹹香入味,肉質又唔會好嚡,點埋蜜糖芥末汁,食落無咁膩同乾之餘,又帶出另一種香味,好惹味呀! 伴碟用上甜薯,好 match! 朱古力布朗尼伴雲呢拿雪糕 - 布朗尼熱熱哋,配埋質感綿密幼滑嘅雲呢拿雪糕,一冷一熱,正! 餐廳整體食物水準高,侍應細心有禮貌,雖然係樓上鋪,但都唔會好嘈,傾計都 ok。

餐包 - 質地鬆軟,甜甜哋,點埋油醋汁好好味。

蟹肉南瓜忌廉湯

燒帶子柚子沙律