走進這家餐廳,初嚐的燻蛋,煙香撲鼻,只覺得傳統小食也能玩味千百種🍳;燻香逐漸融入味蕾,蛋白固然不算最滑,但那蛋黃,既不流泻也不乏味,正中平衡。轉頭來勁辣肴肉,肉質結實有咬勁,酸甜黑醋調和,倒也是不錯小食🍖。再來一碟清爽馬蘭頭,咬一口,真係爽口得滯,炒功十足,俾馬蘭頭唱主角,伴隨百葉同行,簡簡單單就有驚喜味道⭐️;接著話說醃燻乳鴿,呢度份量足,皮香味美,不過咬落去有啲實在,唔夠啖啖肉嘅綿軟。脆鱔來了,表皮金黃酥脆,醋香微妙,令味蕾撲騰開合🐟;好似初戀咁興奮,回憶中嗰種直指心底嘅美味。鴛鴦沙鑽魚更加,解構重組,一炒一炸兩重奏,兩種口感歡樂弄潮兒。最後啖喝火朣雞湯,清新滋味,湯色清澈如水晶,入口後,清甜津白同鮮味雞肉嘅完美搭配,實在係要喝上一碗先算對得住自己嘅嚼勁和味道嘅享受。轉個彎,蔥油大餅,外厚內軟,一咬蔥香四溢,口口都係幸福感滿滿🥟。所謂美食,不止味覺,更加係那種實質同幻滅交替嘅細膩享受。呢度,就係咁簡單直接嘅滿足。