2018-04-03 73 瀏覽
香港地地細租貴,坐得舒服既CAFE已經買少見少,想搵個地方食下輕食吹下水都難~呢日同吃貨朋友行開深水埗居然有收獲,俾我地發現呢間偏台式文青風既CAFE喺一堆舊舖中間既清泉,開放式既店面同純白色既裝修令人眼前一亮精緻既裝修同餐牌都令人覺得店主好有heart,整體氣氛俾人感覺好舒服,可以spend成日喺度。午餐有茶漬飯/湯麵set選擇,$78可以揀兩款配菜,包沙律同飲品。唔係好餓既話仲有輕食可以揀,咸甜都有飲品有花果茶可供選擇,岩哂唔飲咖啡既人,而且每款飲品都有簡介功效,細心到令女士無法抵擋呀一行兩人總共嗌左:- 茶漬冷麵 配 香茅薑茶脆魚塊 + 茉莉花豆腐 配 山楂洛神花茶 $78- 比利士窩夫配茶味雪糕 (老樹紅茶 + 培茶) $68- 伯爵茶戚風蛋糕 $55- 蘋果花紅茶 $32蘋果花紅茶上菜果陣店員好細心咁提醒要浸泡2分鐘先飲,所以提供埋沙漏計時。沖泡器原來係店主專登喺台灣買返黎,一擺上隻杯度,液體就會自動流出,好方便紅茶甘中帶蘋果香,飲起黎好順喉,唔會太濃味,就算怕飲濃茶既人都岩飲。茶漬冷麵 配 香茅薑茶脆魚塊 + 茉莉花豆腐相信所有女士都會愛上既午餐。沙律菜好新鮮,無菜腥味;幼
香港地地細租貴,坐得舒服既CAFE已經買少見少,
想搵個地方食下輕食吹下水都難~

呢日同吃貨朋友行開深水埗居然有收獲,
俾我地發現呢間偏台式文青風既CAFE

唔係好餓既話仲有輕食可以揀,咸甜都有
飲品有花果茶可供選擇,岩哂唔飲咖啡既人,
而且每款飲品都有簡介功效,細心到令女士無法抵擋呀

一行兩人總共嗌左:
- 比利士窩夫配茶味雪糕 (老樹紅茶 + 培茶) $68
- 伯爵茶戚風蛋糕 $55
- 蘋果花紅茶 $32
蘋果花紅茶
蘋果花紅茶

茶漬冷麵
茶漬冷麵 配 香茅薑茶脆魚塊 + 茉莉花豆腐

相信所有女士都會愛上既午餐。
沙律菜好新鮮,無菜腥味;
幼細既麵條同茶既清香好夾,茶有消脂解膩既功效,套落午餐度即使on diet都無咁罪惡感。
香茅薑茶脆魚塊
魚塊雖然係炸物,但炸得好乾爽、一啲都唔油膩
外層炸粉好薄身,魚肉好嫩夠厚肉,香茅味唔會太重,我唔中意香茅味都覺好食
茉莉花豆腐
旁邊配有茉莉花醬汁,配埋豆腐食係嗅覺同味覺既雙重享受

茉莉香聞起黎好舒服,同時又帶出左豆腐既豆味,無諗過兩者咁夾。
山楂洛神花茶
山楂洛神花茶

真材實料,大大粒洛神花大大粒山楂

味道酸中帶少少甜,開胃消滯,適合夏天飲用。
比利時窩夫配茶味雪糕
比利士窩夫配茶味雪糕 (老樹紅茶 + 培茶)

溫馨提示呢個要趁熱食

窩夫外脆內軟,粉漿裡面溝左砂糖,熱食時砂糖微溶既狀態增加左口感
加上楓糖漿既甜香,呢個真係值得一試!!好正!!!

雪糕偏愛培茶味,培煎果種微甘既味道配上甜漏既窩夫,兩者平衡得岩岩好,
旁邊仲有啲杏仁粒可以沾雪糕食,有野咬下。
伯爵茶戚風蛋糕

壓軸仲有呢款是日蛋糕,唔係成日有咖,而且售完即止。
戚風蛋糕空氣感十足,口感輕盈,甜度適中,伯爵茶味好出色
忌廉打得輕身滑順,唔會太甜太漏,兩者好夾。

坐喺度食下野傾下偈,不知不覺就過左半日,
好耐無享受過咁悠閒既下午,希望店主加油,你既努力係有人欣賞咖
2018-03-31
香茅薑茶脆魚塊