2015-07-19 1469 瀏覽
小曼谷其實都食咗好多次,亦都次次要等好耐,對於我同大少呢啲好憎等位嘅人嚟講,佢係絕對有等位嘅價值,雖然坐就坐得迫啲,但係最緊要食物好食,間食店幾大、坐得幾舒服都好,唔好食都冇用喇係唔係﹖泰式生蝦刺身 - 去到任何一間泰國食店,一定要食佢個生蝦刺身先安落,小曼谷更加唔例外喇,佢呢間個酸辣汁一流,而且啲蝦好新鮮,連平時成日話可唔可以唔叫生蝦嘅大少,今次都無反對,可想而知,呢間個生蝦一定係好得燒豬頸肉 - 佢個汁又係唔知點解會咁好味,但係……我就比較鍾意沾刺身嗰個酸辣汁,硬係覺得佢可以同好多泰式美食好夾泰式乾炒牛河 - 我本來要濕炒,但係大少話炒河梗係要乾炒喇,濕邊好食架,OK,無所謂,最緊要好食嘅者,我乾定濕無乜所謂,點知,嚟到,我諗中式好多酒樓負責炒乾炒牛河嘅廚師,你地可以收皮,因為真係完全冇得比,酒樓、茶記嗰啲,食緊都見佢成碟油,呢個雖然睇到佢唔係乾身,都係令立立,但係至少,食到底,啲油都未及港式嗰啲3份1春卷 - 基本上,我地食泰式、越式,大少都好鍾意叫春卷,唔知點解,我其實就麻麻地,點解﹖因為唔特別嘛~~鹹魚椰菜苗 - 唔知點解我真係好鍾意食椰菜苗,呢個基本上可以變咗我去泰式食店必
泰式生蝦刺身
燒豬頸肉
乾炒牛河
春卷
鹹魚椰菜苗
鹹魚椰菜苗 - 唔知點解我真係好鍾意食椰菜苗,呢個基本上可以變咗我去泰式食店必食之物,呢個我覺得好香,好“野”味,不過,都係同其仔嗰啲一樣,唔夠苗,大致上味道好過好多間~~
椰青
2015-05-17