2021-11-10 456 瀏覽
呢間黃埔麵店,係拉麵關注組一直人氣高企,朋友食過都話好食,適逢經過附近就嚟試吓。當日星期日,我哋5:50分左右到,前面有大約6個人排隊等緊,原來佢哋營業時間分兩輪,分別係12:00-16:00同埋18:00-21:00。裡面座位唔多,大概只有6個位左右,所以就算排第一輪,都要等一陣,不過都係等咗二十分鐘左右就入到啦。鋪頭空間比較細,背對背加埋平排坐,會比較窄,唔算坐得好舒服,不過無論係裝修,位置同埋燈光都有啲日本街邊小麵店嘅風味💡。餐牌上嘅選擇有幾款,第一次嚟,我就揀咗佢哋好出名嘅「雞白湯拉麵」。坐近門口位置,見到佢哋有部麵條製造機,原來佢哋呢度嘅麵條係自家製造,分別有兩種麵,一種係粗身,係用嚟做沾麵嘅「極太麵」;另一種就係用嚟做湯麵嘅「細麵麵條」。兩種麵條一樣會見到一粒粒嘅黑點係上面,係全麥小麥粒,所以同一般嘅麵條質地係有啲唔同。🔹雞白湯拉麵($𝟖𝟖):湯底濃郁又好香雞湯味,細滑之餘,厚薄度剛好,唔會有太漏嘅感覺,飲落幾舒服,味道同好幾間專做雞白湯嘅拉麵店相比之下係較為溫和👍🏻。細麵麵條唔錯,但覺得可以再煙韌小小。至於慢煮叉燒就幾出色,分別用咗豚肉同埋雞肉,兩款均煮得啱啱好,雞肉無粗

🔹雞白湯拉麵($𝟖𝟖):
湯底濃郁又好香雞湯味,細滑之餘,厚薄度剛好,唔會有太漏嘅感覺,飲落幾舒服,味道同好幾間專做雞白湯嘅拉麵店相比之下係較為溫和👍🏻。細麵麵條唔錯,但覺得可以再煙韌小小。至於慢煮叉燒就幾出色,分別用咗豚肉同埋雞肉,兩款均煮得啱啱好,雞肉無粗糙感,豚肉一大塊呈現粉紅色,入口嫩滑。配角嘅紫洋蔥碎同埋荀絲都係好爽口。而最令我驚喜係隻溏心蛋。咬開後橙黃色嘅蛋汁湧出嚟,流心效果一流😍!
雞白湯拉麵

雞白湯拉麵 - 溏心蛋

食完當晚返去都無咩口渴嘅感覺,所以亦應該無咩味精( ° ͜ʖ° )!

🔹御好燒風味餃子($𝟑𝟔):
御好燒即係好似大阪燒咁,呢個價錢有六舊算係超值,餃子亦無煎得過脆或過軟,大阪燒醬汁本身已經惹味,所以整體嚟講幾好食😝
御好燒風味餃子

呢度的確有種日本街邊拉麵小店嘅味道,但因為鋪頭裡面座位只得幾個,可能排隊時間預咗的確要等得比較耐。
另外要留意返裡面坐嘅位置有個小台階係高一級,食完落嚟要小心,因為咁啱今次有個人出嚟嘅時候,可能就唔記得咗,仆咗落後面嗰個人度,見佢都好尷尬,所以一定要特別小心。

價錢方面,風格相近嘅幾間拉麵店一碗都過百蚊,所以呢度價錢係相當親民。性價比高,所以都值得一試☺️。
2021-10-17
雞白湯拉麵