2017-05-13 232 瀏覽
旺角嘅日本餐廳有好多,放題、拉麵、壽司等應有盡有。早前係Instagram見到有人介紹呢間漁場台風,日頭提供沾麵,夜晚就提供拉麵,感覺幾特別,所以特地過黎試下。餐廳並非位處旺角最中心位置,丟同友人都要搵一陣(路痴)。我好中意餐廳既佈置,佢係門口隔離嘅牆上貼滿左好多食客嘅留低嘅意見,有好多仲畫晒公仔,好得意!沾麵嘅落單紙只有3款選擇,包括魚介豚骨沾麵、魚介豚骨焙煎黑芝麻沾麵同魚介豚骨蕃茄海蝦沾麵,另可加錢加配3樣野食:叉燒、紫菜同半熟蛋。我地分別叫左普通份量嘅黑芝麻沾麵同蕃茄海蝦沾麵再每人加一隻半熟蛋。蕃茄海蝦沾麵嘅湯底呈較深嘅紅色,而且睇落都幾濃郁,一上台就聞到好香嘅蕃茄酸甜味同魚湯嘅香味。麵條掛湯嘅能力都唔錯,一沾麵轉個圈夾起放入口已食到好濃嘅湯底味道,但一唔小心沾多左真係好鹹下。個半熟蛋好流心,而且質感好嫩滑。友人嘅黑芝麻沾麵真係好濃芝麻味,我可能唔太中意芝麻加魚湯,所以覺得一般般。

魚介豚骨蕃茄海蝦沾麵

魚介豚骨焙煎黑芝麻沾麵