最近成日o係fb 見到某乳製品牌個廣告,教大家自己整芝士奶蓋(但要一次過買晒佢個牌子o既淡忌廉同芝士醬)。日日見到個廣告,唔多唔少都想搵日試下,尤其我唔知芝士奶蓋係咩味——聽落個名就好吸引。不過自己整就免喇,去間有得飲o既台式食店咪得囉!o黎到呢間古早牛肉麵,先叫個主食先。諗起台灣o野,首先諗到就係鹽酥雞排!所以整o左份鹽酥雞排肉燥便當($54)。d 雞皮脆得o黎唔會話好上粉咁,加上唔過量o既鹽花,連埋雞肉一齊食我覺得整體個鹹度幾適中。個飯底亦十分唔錯,d 肉燥同飯粒個軟硬度同texture 竟然可以做到一樣,撈埋之後瞌埋眼食係完全唔會分得出,只有滿滿一口o既滷肉味~試埋佢d 夜市小食,叫o左碟滷水切大腸($28)。係款凍食o既滷味啦,以呢個價o黎講都ok 大碟。試過出面食o既時候因為係冷盤,所以d 大腸o既脂肪層比較凝固,帶點膏狀,口感差劣;但e 度食則無呢個問題。同埋墊底o既芽菜,學鼎爺話齋千祈咪o徙o野!蘸滿晒滷水汁,正呀!重頭戲出場!我o既輕芝士岩鹽奶蓋抹茶(原價$26,因為叫o左一個飯所以減$4),首先想講其實佢有得細分多少冰多少糖,不過我唔記得填呀,所以suppose 係正

鹽酥雞排

鹽酥雞排肉燥便當 ($54)

滷水切大腸 ($28)

滷水切大腸

重頭戲出場!我o既輕芝士岩鹽奶蓋抹茶(原價$26,因為叫o左一個飯所以減$4),首先想講其實佢有得細分多少冰多少糖,不過我唔記得填呀,所以suppose 係正常份量……先試下層,其實正常份量都唔多冰,亦唔算特別甜。
輕芝士岩鹽奶蓋抹茶 (跟餐$22)

上面o既「奶蓋」,十分期待,原來係種好creamy o既芝士忌廉,再因為加o左岩鹽所以微鹹。「聽講」好似飲呢d o野要打斜隻杯,令每一淡都可同時飲到奶蓋同茶。試完,咁樣一鹹一甜o既化學作用係幾唔錯wo,無估過飲開係甜o既抹茶,同芝士同岩鹽可以咁夾,唔怪得最近咁hit 啦!
2018-04-03
鹽酥雞排肉燥便當 ($54)
輕芝士岩鹽奶蓋抹茶 (跟餐$22)