餐廳: 屋子咖啡
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
通常一講起大圍就諗起踩單車🚴‍♀️但其實大圍都有好多嘢食,仲有唔少係黃店💛值得大家去發掘同掃黃😆呢間餐廳環境尚算唔算,樓底夠高,仲有一大塊落地玻璃,空間感十足👍🏻==============================☕️屋子咖啡 @uchicoffee_hk📍大圍積信街49號安信樓地下P號舖⏰星期一至五 12:00 - 22:00 星期六至日 11:30 - 22:30==============================1️⃣ 【鰻魚綜合泡丼】 $65一嚟到見到佢細細碗就心諗會唔會唔夠飽架🤔點知食食吓都覺得份量啱啱好,唔會過飽👍🏻鰻魚有4-5舊,每舊都算滑同無骨,屬於正常水平,無咩大嘅驚喜😌相反個湯就有啲驚喜🤩所謂泡丼,原來係類似泡飯嘅模式,不過佢嘅湯底有別於其他湯飯,偏向甜味,好似用咗木魚去熬製湯底,令到佢特別甜加上有其他配料例如玉米🌽昆布、紫菜等,令到成碗泡丼口感再豐富得多👍🏻整體來講對於未食過泡丼嘅人就值得試吓,小編就未必會encore,不過下次想吓屋子咖啡其他食物🙈(🔥 怒食指數:8/10).2️⃣【鮭魚綜合泡丼】$59同樣地,個泡丼同鰻魚嘅配料都一樣,但有趣嘅係入面有
☕️屋子咖啡 @uchicoffee_hk
📍大圍積信街49號安信樓地下P號舖
⏰星期一至五 12:00 - 22:00
星期六至日 11:30 - 22:30
1️⃣ 【鰻魚綜合泡丼】 $65
(🔥 怒食指數:8/10)
2️⃣【鮭魚綜合泡丼】$59
同樣地,個泡丼同鰻魚嘅配料都一樣,但有趣嘅係入面有浸淋左嘅木魚😳
因為平時見木魚好多時都係見到都係好生氣勃勃,但原來淋左佢味道都一樣🤨
配料上面亦都落左啲心思,好多人都覺歸類紫菜同昆布做同一樣野
但比較之下即使浸左係湯入面,昆布嘅口感較為豐富🥳
而鮭魚方面,數量並唔算多,大概有5、6舊左右
顏色較粉紅,食落亦都係幾滑🤪
湯方面,亦都一樣係比較甜,唔會好淡
加上有木耳做前菜,感覺上有多款蔬菜類,較為健康👍🏻
整個份量對女仔黎講係算岩岩好,男仔食就未必夠飽😂
(🔥怒食指數:8/10)
3️⃣【黑芝麻豆腐奶昔】$42
因為個人不太好黑芝麻,所以本身都無考慮過,但點知有意外驚喜🤩
就咁睇杯野飲有好多一點點嘅黑芝麻,上面個啲泡泡原來係西米!底嘅部分就有一舊舊嘅豆腐🥰
口感十分之豐富,用飲管飲嘅時候,用會飲到啲西米同豆腐,豆腐個質感就好似仙草咁😳
而個黑芝麻味豐富得黎又唔算過重,即使我唔鍾意黑芝麻,但都對好鍾意隻味😭
加上佢無冰,所以杯野飲唔會放耐左而令佢味道變淡,真係好好味!🥺
(🔥怒飲指數:9/10)
🔥評分:
環境:9/10
味道:8.4/10
性價比:8/10
服務:8/10
總分:8.4/10
💢所有套餐都要加一!
鰻魚綜合泡丼
鮭魚綜合泡丼