餐廳: 北京老家
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
餐廳: 北京老家
資訊:

2018-09-07 523 瀏覽
約左外國朋友食晚飯,佢本身酷愛中國美食,所以我就決定帶佢去北京老家試下傳統既北京菜。食店裝修,店員服飾同食具都富有濃厚既中國風。我地睇完左個menu,就叫左老家心靈美 (HKD 78),大娘燒肉餅 (2個,HKD 108)京燒排骨架(4個,HKD 108),擔擔麵 (HKD 72)。而甜品就要左老佛爺米糕 (2個,HKD 30)。係等美食既時候,店員為我地沖左茶味甘甜既大麥茶。 先黎既係老家心靈美,名字非常特別,原來係東北獨有既蘿蔔,但係就係紅色,非常鮮豔。 聽店員解釋本身個蘿蔔係綠色,批左皮之後就係紅色。我覺得呢隻蘿蔔比平時食開既白蘿蔔黎得更爽口,味道略甜。跟住既就係燒肉餅,賣相唔錯,而且用料十足,有豬肉同芹菜。佢味道會帶點辣味,好刺激我地既味蕾。接著黎就係排骨架,肉質好稔同好鮮甜。我覺得佢個肉汁好好味,用黎送個擔擔麵真係一絕。個擔擔麵分量唔細,味道夠哂濃同辣,正呀。個糯米糕有4件,幾精緻,可以點汁(有杞子桂花香),咬落去外脆內軟,味道唔算甜。 唔錯唔錯
。食店裝修,店員服飾同食具都富有濃厚既中國風。

係等美食既時候,店員為我地沖左茶味甘甜既大麥茶

老家心靈美

大娘燒肉餅

接著黎就係排骨架,肉質好稔同好鮮甜
。我覺得佢個肉汁好好味,用黎送個擔擔麵真係一絕
。個擔擔麵分量唔細,味道夠哂濃同辣,正呀

京燒排骨架

擔擔麵