2019-11-20 62 瀏覽
趁住先生考試前同佢食餐好嘅鬆一鬆,之前經過呢間居酒屋已經俾佢嘅門面吸引到,但上網睇一睇發現價錢都唔平,所以一直留喺我嘅bucket list上面。店面唔算高調,但裝修簡約精緻。店內地方唔算大,牆上貼滿精選推介,夾雜住日文,好有日式酒居格調。小黑板寫滿時令推介,選擇非常多,除咗海產刺身,仲有唔少和風小食。前菜連茶位$20一位,今晚嘅前菜係醬帶子裙邊,鮮甜惹味,係唔錯嘅開胃小食。立魚刺身係店員推介,原本Menu上面係池魚薄切,但因為冇貨所以轉成時令立魚,立魚即係鯛魚,記得喺韓國嘅漁市場食過,所以好有信心。立魚切得好薄,口感軟嫩,味道帶微微嘅甘甜,一啲都唔腥,附帶嘅醬汁唔係一般嘅醬油芥茉,而係加入青檸檬嘅酸甜醬汁,更能夠帶起立魚嘅鮮味👍🏻象拔蚌非常新鮮,切成條狀,口感爽脆,味道鮮甜😋拖羅刺身三點盛係先生最愛,由赤身、Chutoro同Otoro各兩件組成,店員教我地由赤身開始,因為脂肪比例較少,冇咁漏。赤身質感較腍,但魚味最濃;Chutoro嘅脂肪比例就較高,魚味亦重,一放入口滿口甘香,一試難忘;Otoro更加係極品,油脂分佈綿密,口感順滑,入口即溶!第一次同時品嘗三種拖羅,食到嘅除咗係美味,

店面唔算高調,但裝修簡約精緻。

前菜

日本活象拔蚌

象拔蚌非常新鮮,切成條狀,口感爽脆,味道鮮甜😋
吞拿魚刺身三點盛

拖羅刺身三點盛係先生最愛,由赤身、Chutoro同Otoro各兩件組成,店員教我地由赤身開始,因為脂肪比例較少,冇咁漏。赤身質感較腍,但魚味最濃;Chutoro嘅脂肪比例就較高,魚味亦重,一放入口滿口甘香,一試難忘;Otoro更加係極品,油脂分佈綿密,口感順滑,入口即溶!第一次同時品嘗三種拖羅,食到嘅除咗係美味,仲有種幸福嘅感覺🥰
雞脯魚干

雞泡魚乾烤到熱辣辣,口感濕潤,用味醂醃過之後就烘,即使唔點醬都非常惹味!
串燒日本青椒仔

串燒青椒仔好清甜,配上木魚絲增加鮮味。
清酒煮蜆

清酒煮蜆用嘅係大蜆,非常新鮮,濃郁嘅清酒香配上大蜆嘅鹹鮮,令人回味。
串燒雞皮、雞翼、雞軟骨
最後亦係我去居酒屋必定叫嘅串燒,呢到嘅串燒選擇都幾多,我揀咗雞皮、雞翼同雞軟骨,食材新鮮,加上燒得非常香脆,一上枱已經香氣撲鼻,無需要過多嘅調味,加上少許檸檬汁已經足夠。我最欣賞嘅係我哋第一次嘗試嘅串燒雞皮,非常香口,極度邪惡!
呢一餐食得非常滿足,無論係食物嘅質素、餐廳嘅環境同店員嘅服務態度都好高質,好值得回頭!

前菜
日本活象拔蚌