2018-05-28 295 瀏覽
今日係拍拖六周年,之前都留意到呢間happyland,好似專為慶祝紀念日、生日而設既樓上cafe咁,尤其係廚師發辦,靚到唔捨得食。黎到happyland,仲有另一個目的,就係玩貓貓,但好可惜,竟然撞正幾個月一次既沖涼日,貓貓去左美容院洗白白,我地太好彩喇。Happyland 地方細細,大概能容納十組客人,今日客人亦絡繹不絕,建議預早訂位。Cafe以彩虹、花、小孩圖片為裝飾,配合餐廳歡樂的主題,又有貓,又有board game,吸引不少家長帶同小孩一起到來,真係可以hea足一個下午。我地點了一個廚師發辦,一個意粉和一杯飲品。廚師發辦等候時間為30至45分鐘。等待既時間可以玩下玩具架上既board game,所以其實都唔會覺得等好耐。廚師發辦廚師發辦源自日本料理,意思姐係由廚師挑選決定俾咩客人食,佢地會依據當日最新鮮既食材去炮製食物,所以一般廚師發辦價格都頗貴,千元不等,今日拍拖六周年紀念,決定”豪”一次,試試呢度相對平民既廚師發辦,188元一位。不過happyland既廚師發辦就似乎日西合壁,唔止有日本刺身,還有西餐既元素,最重要可以要求寫字,真係慶祝紀念既好幫手。廚師發辦以白板托底,以
今日係拍拖六周年

Cafe以彩虹、花、小孩圖片為裝飾,配合餐廳歡樂的主題

廚師發辦

廚師發辦以白板托底,以花和不同顏色嘅醬料作裝飾,以特別既擺放方法擺放食物,拼湊出一副漂亮既圖畫、藝術品,只見一上菜,隔離枱既客人亦被吸引,說笑要借來拍照
。上菜後,店員會解釋食用先後次序,表示除左花,白板上所有食物都可以食用,還主動幫我們拍照留念
廚師發辦
好多人,包括我,會認為cafe的食物一般般,不過happyland是其中一間例外,其水準絕不輸很多西餐廳
。曾擔心廚師發辦會唔會得個樣?原來又幾好食!

安格斯牛柳粒
,肉質軟腍不韌,沒有雪味,以黑椒煎香,微辣,可夾着蒜片吃,更惹味,我喜歡點旁邊黃色的醬汁,微辣帶點酸,生津開胃。

帶子刺身
。帶子原隻連殼上,上面淋上牛油和檸檬汁,原本以為係全熟既帶子,吃落才發現,原來只有外面煎香,內𥚃係生的刺身。帶子表面切割多刀,以便牛油吸收,以檸檬汁去除腥味。

榮螺
。新鮮爽口。
煙三文魚
我不愛吃魚,煙三文魚都給男朋友吃,男友表示煙三文魚味道正常,較其他菜式普通。

蟹棒
。完全解凍,沒有雪味。
鵝肝多士
。鵝肝非常大塊,以脆多士墊底,灑上黑魚子增添美味,外面煎得香脆,內𥚃卻十分軟腍,入口即溶。
加拿大特大虎蝦
。虎蝦開邊煎熟,挑去蝦腸和蝦頭方便食用,大蝦新鮮爽口,不用點醬亦鮮味十足。

雜菜沙律
。沙律雖普通,但卻不可少,每吃一道菜,都會吃一口沙律解膩,以便試清下一道美味。
烈酒煮布冧
。店員著我們最後才吃布冧,布冧比想像中好味。布冧和烈酒完美配合,酒味香濃,布冧甜中帶酸,生津解膩。

雖然菜式只係常見的刺身,西餐菜餚,但烹調絕不馬虎,用料新鮮,想必是經廚師悉心挑選,廚師發辦多達九樣菜餚,要花的時間長,擺位裝飾更花心思,吃得出師傅的用心,令我十分欣賞

卡邦尼意粉
要數廚師發辦既不足,便是份量太少,食完都覺得唔係好夠飽,決定叫多個意粉。
卡邦尼
卡邦尼意粉芝士味濃烈,一上枱已經香氣撲鼻
,以芝士在碟邊寫上”smile”,新穎的裝飾方法,的確令人會心微笑
。師傅選用了扁意粉,面質爽口彈牙,加上少許煙肉和洋蔥,灑上大量芝士粉,芝味香濃,十分美味

曲奇大王
跟餐可以以優惠價換購飲料,我們想飲較特別既特飲,加了45元點了曲奇大王。
曲奇大王既高度令我們目瞪口呆
,飲起來亦小心翼翼,生怕上面既沙冰會倒塔下來,幸好有驚無險。味道方面,較像朱古力刨冰,最甜的是最頂的一塊oreo餅,甜度差少少,適合喜歡少甜既朋友,本人則覺得不過不失
曲奇大王

旁邊枱的客人消費滿一千元,餐廳更送了一客招牌怪獸雪糕,巨型的雪糕杯又是十分吸睛
,下次可以考慮約埋一大班friend慶祝生日。

Menu
2018-05-17