餐廳: 好日子咖啡
資訊:

走過柯士甸站,隨着人潮湧入一間不起眼的咖啡小店。幾張簡樸的木椅,店裡熱鬧地烘焙着甜甜香氣,吸引住我幾乎忘了呼吸。門口只放兩張小櫈,但熱情的店員已經讓我有坐落家中的錯覺。"落"嘅巴斯克芝士蛋糕,特選呢期嘅茶香綠茶口味,蛋糕賣相一流,上面灑滿烘焙過嘅糙米,簡直係藝術品一件!揭開第一塊,茶香撲鼻而來,呢個滋味無可抗拒。咬落去,綠茶嘅苦澀配上微微甜,入口即化。茶味剛剛好,爽口不悶膩;而底部嘅焦香更係點睛之筆,每一口都食到綠茶同糙米嘅完美交融。再點杯flat white,咖啡師手藝嘅天鵝拉花簡直令人目不轉睛。咖啡味濃而不苦,雲呢拿嘅香甜溫柔地勾起口腔裡面每一個味蕾。這裡,是一個喘息的小角落,等待下次再回味這簡單而幸福的味道。🍰☕️🍵