#joyfood_中環Chaiwala (中環)📍中環雲咸街43-55號余悅禮行地庫━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━印度菜比我嘅印象一直止步於咖喱🧐 不過試完chaiwala之後我先發覺自己有幾孤陋寡聞 我估印度嘅飲食風格未必人人能接受 不過包容所有風格先最緊要🫂又係試咗RW嘅Special Menu $198 +10% 有齊三款小食 兩件烤物 一款咖喱 同一款甜品 都係一個人無法完成嘅分量😂━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🍘 Chaats 🍘 🧆 Pani Puri with Jal-jeera ▶︎ 一個個空心嘅油炸球 入面填滿咗薯蓉 鷹嘴豆蓉 洋蔥 番茄等 食之前倒入配嘅汁 再一口塞曬落嘴😮▶︎ 有酸有鹹有辣 亦有一陣香料味 最主要都係汁嘅味道 整體口味偏重🤏🏻 特別但唔係好習慣😅▶︎ 外殼很酥脆 加上泥狀同塊狀嘅餡料 口感豐富😋好味指數:●●●◐○🥔 Aloo Tikki Chaat ▶︎ 上到嚟淨係見到色彩好鮮艷嘅醬汁同裝飾🤩 之後發覺下面收埋咗炸薯餅▶︎ 各種醬都有唔同風味 白色係甜甜嘅乳酪而綠色醬有少少芥辣嘅感覺 棕色嘅羅望子醬就係甜
#joyfood_中環
Chaiwala (中環)
📍中環雲咸街43-55號余悅禮行地庫
🍘 Chaats 🍘
🧆 Pani Puri with Jal-jeera
▶︎ 外殼很酥脆 加上泥狀同塊狀嘅餡料 口感豐富😋
好味指數:●●●◐○
Pani Puri with Jal-jeera

🥔 Aloo Tikki Chaat
▶︎ 各種醬都有唔同風味 白色係甜甜嘅乳酪
而綠色醬有少少芥辣嘅感覺 棕色嘅羅望子醬就係甜甜酸酸鹹鹹 會感覺到幾種味道係嘴入面打交 幾新奇😚 加上會爆汁 酸酸甜甜嘅石榴粒 同脆脆嘅鷹嘴豆碎 既清新又重口味 好矛盾😂
▶︎ 炸薯餅好味 感受到粒粒薯仔 平時薯餅嘅油膩感全部被醬蓋過 整體都係重口味 不過仍可以接受👌🏻
好味指數:●●●●○
Aloo Tikki Chaat

🐏 Rara kheema Pav "�om Bay Bin"
▶︎ 食得出係羊肉碎粒 洋蔥等整成嘅沾醬 用醬嚟形容其實有啲唔係太準確🤔 因為羊肉粒非常之多 上面仲有跟少少牛油 食起上嚟味道偏重偏鹹 都有啲羊騷味😨 不過更多嘅係香料同鹹味
▶︎ 旁邊附上搽咗牛油烘熱咗嘅餐包 包體正常 夠鬆軟👌🏻 麵包加埋生洋蔥同羊肉醬一齊食鹹度先會比較適中😗
好味指數:●●●○○
Rara kheema Pav "Bom Bay Bin"

🍢Tandoors🍢
🥦 Tandori Ha Ri Gobi
▶︎ 西藍花經調味和土窯爐燒烤 已經變得非常淋身 不過汁水保存得好好🤟🏻
▶︎ 終於搵到一個調味偏清淡嘅嘢🥲 主要係西藍花嘅原味加上淡淡嘅奶香 入口好舒服😚
好味指數:●●●●◐

🍗 Chicken Tikka
▶︎ 同樣係有特殊調味同土窯爐烤製 相比之下烤雞反而略微遜色 個人認為雞肉肉質有少少柴 不過肉汁保留得唔錯🧐
▶︎ 調味偏鹹 甜同辣陪襯 有啲似狂惹香燒雞加更多香料🫣 配上青瓜乳酪醬都算唔錯
好味指數:●●●◐○
Chicken Tikka

🥘 Curry 🥘
🍛 Old Delhi Butter Chicken served with Naan
▶︎ 呢款牛油雞咖喱較易入口 用咗番茄同牛油為主體 味道溫和 少辣偏甜有牛油香 比較啱我口味😋
▶︎ 至於入面嘅雞肉塊就偏硬 不過夠入味🙌🏻
▶︎ 值得一提嘅係我好鐘意佢地嘅naan😍 好貪心咁問咗waiter可唔可以又garlic又butter🤤 最後上到嚟真係香到爆!有烤到脆身嘅地方 有軟熟嘅地方 加上蒜香同牛油香簡直停唔到口 齋食都好味💌
好味指數:●●●●◐

🍨 Dessert 🍨
🍮 Mango Panna Cotta
▶︎ 奶凍加上芒果醬 酸酸甜甜😉
▶︎ 奶凍加咗豆蔻 好似有陣檸檬香 為奶凍加添咗酸酸嘅味道 而奶凍嘅質感亦都滑順細膩 係唔錯嘅結尾✌🏻
好味指數:●●●●○
Mango  Panna Cotta

到訪日期: 5月尾
今餐快樂指數😋: ⑦⑥/①⓪⓪
性價比: 🌕�🌕🌕🌗(又一次 set真係抵到爆)
環境: 🟦🟦🟦⬜️⬜️
服務分: 🔆🔆🔆🔆🔅
再訪意願: ❤️❤️❤️🤍🤍
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
#香港美食 #中環美食 #中環餐廳 #中環 #chaiwala
#foodiehk #foodie #hkfoodie #hkfood
#印度菜 #咖喱 #印度烤肉
#restaurantweek #restaurantweekhk
Pani Puri with Jal-jeera
Aloo Tikki Chaat
Rara kheema Pav "Bom Bay Bin"
Chicken Tikka
Mango  Panna Cotta