2018-07-24 283 瀏覽
新加坡過江龍「樂天飲食集團」進駐香港都已好一段日子了,其下多個不同「樂天」品牌主打不同路線,而位於大角咀奧海城的「樂天經典」則以東南亞風味的家常小菜為主。餐廳位於奧海城二期商場內,是晚光顧時雖然已七點有多,但餐廳竟然差唔多全滿,以「閒日」黎講做到咁既成績真係非常厲害!另一方面,餐廳於大部份餸菜中均設有大、中、小三個不同份量的價錢,非常flexible可以滿足晒不同客人的需要!蒜香紅海蜇頭 ($75)︰半透明、軟硬度適中的海蜇頭,浸透在辣得黎卻帶點酸味的醬汁之中份外開胃醒神,加埋裏面的青瓜作為餐前的點綴實在最適合不過!馬來風光 ($75)︰由於用上南洋香料,入口時感覺有點辣,不過通菜炒得鑊氣非常夠!美中不足的係辣油會隨時間慢慢從裏面滲出,雖然唔影響口感,但見到自己食晒「成碟油」落肚感覺有點內疚。荔枝咕嚕肉 ($88)︰咕嚕肉使用的炸粉份量剛好,唔會食到成口粉之餘入口時亦唔會太腍,師傅功架十足!醬汁方面酸酸甜,配埋青椒、紅椒同埋荔枝等等既配菜寧舍開胃!黃金蝦球 ($138)︰蝦球用上沾了鹹蛋黃的炸粉泡製,入口時感覺就好似近期大熱的「鹹蛋炸魚皮」咁,非常香口惹味!菜香鐵板豆腐 ($98)︰絕

蒜香紅海蜇頭

馬來風光

荔枝咕嚕肉

黃金蝦球

菜香鐵板豆腐 ($98)︰絕對係整晚的highlight,不可不點!豆腐用上鐵板作容器,吸精度十足。外脆內滑的豆腐,喺淋上香噴噴的特製菜心肉碎醬後和雞蛋出奇地夾,交織出一道可口美味的菜餚。

菜香鐵板豆腐

三色桂花斑蘭糕 ($38)︰三色糕分別為「斑蘭」、「桂花」及「椰子」。師傅巧妙地將看似毫不關連的食物結合在一起,呈現出一道清涼得黎又精緻既美點,為這個難忘的用餐體驗劃上完美的句號!
三色桂花斑蘭糕

總括黎講,食物整體質素非常好,侍應們亦十分細心,主動提出為小孩準備BB櫈,值得一讚!今次用餐體驗感覺非常好,對於想在平日找個安靜的地方,與三五知己一齊談天說地的朋友非常適合不過!
2018-07-23
蒜香紅海蜇頭