2022-02-19 699 瀏覽
第一次光顧這間餐廳,只因為午膳時間,四周食肆很多都排長龍,而這間的取票等候人數較少,心想不太多人光顧的食肆,不會中伏吧!?看看餐牌,食物賣相都幾吸引,又多選擇,選主食,更可以較便宜價錢轉套餐,感覺都ok。選了鹿兒島和牛漢堡扒佐咖哩蛋包飯,加配套餐白飯、沙律、焗酥皮粟米湯,再加小食L.D.K風南蠻炸雞及忌廉意大利飯可樂餅佐黑松露汁。兩個人食,原來份量都唔少,飽到食唔晒。和牛漢堡扒咖哩蛋包飯🍛塊漢堡扒好好味,厚身、肉汁豐富、牛味都濃郁。咖哩係日式料理,所以唔辣,而且略帶甜味,配上蛋包飯,本來絕配,應該無咩可彈,只可惜,蛋漿唔夠香,亦唔夠滑,扣少少分。🍽主食+$48,可配套餐,沙律菜一般啦,基本蔬菜,都算新鮮。大大碗日本米飯,軟糯有米香。超讚係焗酥皮粟米湯,酥皮極香牛油味,而粟米湯很濃稠,粟米粒完整,應該不是罐頭湯。小食南蠻炸雞🍗一般南蠻炸雞都會係炸雞球/雞肉粒,但呢度係一整塊雞扒,炸得都幾鬆脆,而且雞扒都算嫩滑。意大利飯可樂餅講真唔係好食到意大利飯嘅感覺,不過饀料的而且確不像食慣的忌廉薯蓉之類,味道都幾好。不過,個人不太喜歡點伴隨的黑松露汁,點汁後,味道太濃,蓋過原有可樂餅的味道。整體ok
和牛漢堡扒咖哩蛋包飯🍛
小食南蠻炸雞🍗
意大利飯可樂餅
整體ok,其實完全無中伏感覺。😊

鹿兒島和牛漢堡扒佐咖哩蛋包飯
焗酥皮粟米湯