2019-06-02 144 瀏覽
就嚟到父親節啦 所以就決定早啲去book間好啲嘅餐廳,同爸爸去食餐好嘅,費事正日嘅時候,又多人逼又貴啦。見到中環有呢一間高級中菜,啱晒一家大細食,就黎試下。首先要讚下佢呢度啲茶。茶葉十分之高質,我哋嗌左一壺普洱,茶夠香,入口唔會苦澀,個茶壺仲好靚好有特色😍😍食主菜之前梗係要食下啲小食開下胃先啦。我哋叫咗一個涼拌白木耳,酸酸地,食落口又煙又韌,夠晒開胃呀,個個都爭住食。🥰覺得唔夠,本來想叫多啲嘅,不過都係覺得留肚食正餐好啲💩我哋仲叫咗其他前菜,包括冰鎮鮑魚同埋玻璃蝦球。我哋仲叫咗潮式湯煮東星斑,啲魚肉好幼嫩,又夠晒滑,加上條魚浸左係啲湯度,條魚好入味啊。個湯有好香嘅胡椒味,夠晒味道!終於到個重頭戲,懷舊八寶鴨。所謂嘅八寶鴨其實係先將隻鴨燒左,留番啲肉同埋層皮,將入邊啲骨全部起哂,放入八種唔同嘅材料,就好似食糭咁,好特別啊!☺️材料都好多樣化,包括有薏米,蓮子,栗子,而且啲材料同埋啲鴨肉嘅味夠晒夾㗎😋當然唔少得要食下蔬菜啦。呢一個油雞縱法邊豆夠晒爽口,食落去感覺就好似蘆筍咁,有驚喜😀特別要講下佢呢度嘅甜品有好傳統嘅芝麻卷。其實我都未食過,但係聽爸爸媽媽講,係舊式嘅小食,我哋就可以趁呢個機會食
見到中環有呢一間高級中菜,啱晒一家大細食,就黎試下。

我哋仲叫咗其他前菜,包括冰鎮鮑魚同埋玻璃蝦球。

特別要講下佢呢度嘅甜品有好傳統嘅芝麻卷。其實我都未食過,但係聽爸爸媽媽講,係舊式嘅小食,我哋就可以趁呢個機會食下啦,果然係高級中菜🥰