2024-03-20 265 瀏覽
今日去左粉嶺,咁岩就入左去呢間「雄泰」。見到泰式海南雞飯係招牌菜,咁就一於食佢啦!!另外加5蚊一杯青檸梳打。簡單一枝泰國梳打水加青檸。等左15分鐘,一碟熱氣騰騰的泰式海南雞飯擺在我面前,餐具好符合泰式風情,用左隻粉紅色碟裝住,襯托雞肉鮮嫩細膩,搭配著鬆軟的雞油飯(應該有加椰漿),營造出一種誘人的視覺效果。雞肉,柔嫩和多汁。雞肉有淡淡的香味,與特製的泰式醬料完美結合。米飯口感鬆軟,每一粒米飯都飽滿而有嚼勁。雞油的香氣滲透其中,令整碗飯更加香濃。配菜中的青瓜帶來清爽的口感,平衡左整體的味道。個碟泰式醬料簡正係呢道菜嘅靈魂,它融合了辣椒、大蒜、檸檬汁和魚露等多種調味料,帶來一種辛辣、酸甜和微妙的鹹香。配合雞肉同米飯相得益彰。埋單63蚊!

今日去左粉嶺,咁岩就入左去呢間「雄泰」。

簡單一枝泰國梳打水加青檸。

埋單63蚊!
2024-03-20