2016-11-27 1351 瀏覽
首先要恭喜靚仔老闆努力有回報,得到米芝蓮推介!! 希望呢個唔好又係死亡之吻,良心小店可以繼續做落去。麼地道轉角舖位一直轉換,早前係食完令人後悔浪費quota食既雪糕(係,係竟然食雪糕都會後悔),一開始見到又係成行成市既choux,又係gelato,都有啲卻步。但對女仔黎講,有新甜品,始終都想試一下。食既時候,未獲米芝蓮推介,人流唔算多。老闆好好人,落力介紹每一種口味,無論係choux或者gelato,都親自研製,每一款都落足心思。見我食得咁開心,亦會主動問返同認真聽取食客意見。係香港,小本經營太困難,睇見店主既努力同認真製作,呢份心意實在值得推廣俾更多人知。再講食物,choux同gelato可以自由配搭,我就試左其中一款主打 - Red Velvet($58)。Choux外表係受女性歡迎既紅色,仿red velvet cake。同平時食到既泡芙唔同,係比較脆口,硬身。一般人(包括我)都食慣左坊間連鎖式既泡芙,但呢款係不同製法,加左好似apple crumble果啲脆脆粒而成。食落外層係酥脆既,更加有口感。中間係雲呢拿杏仁雪糕,十分香滑,有杏仁粒同雲呢拿籽以外,最驚喜既係雪糕入面仲藏有士

red velvet
Choux外表係受女性歡迎既紅色,仿red velvet cake。同平時食到既泡芙唔同,係比較脆口,硬身。一般人(包括我)都食慣左坊間連鎖式既泡芙,但呢款係不同製法,加左好似apple crumble果啲脆脆粒而成。食落外層係酥脆既,更加有口感。中間係雲呢拿杏仁雪糕,十分香滑,有杏仁粒同雲呢拿籽以外,最驚喜既係雪糕入面仲藏有士多啤梨玫瑰醬,可以話係點綴左整個甜品。所有用料都係自家製作,咁既價錢,都算合理。

用心經營之餘,食物質素當然重要,呢間小店兩樣都絕對達標,米芝蓮係對老闆既一個肯定。希望有更多人識得欣賞。
red velvet