2021-07-20 487 瀏覽
好友生日,知道他對中菜川菜有情意結,特意訂了位於上環井巷子米芝蓮為他慶生!🥳🥳其實我都好想試下來芝蓮餐廳🤭🤭位置方便,C出口兩分鐘就到!一進門口便見到佢哋自家品牌嘅中秋月餅😁餐廳有兩層,格局古色古香,還有獨立房間,傳統的味道!服務五星酒店级數🥰店舖自家燒味烹燒,當然要一試啦😝店家自家製竹蔗茅根好清甜,夏天飲非常適合😉諾鄧鹽向日葵甘栗團燒腩仔~燒腩仔向日葵葉長大,比較少唔健康嘅油脂!特別香!外皮脆卜卜,咬落咯咯聲,點上蜜糖芥別有風味😋😋井巷子片皮鴨算是他們的signature菜式,上菜意見佢哋嘅細心,用熱鍋熱著餅皮,配菜除了一般嘅青瓜和大蔥意外有蜜瓜和金奇異果,更加清新,片皮鴨皮下油脂非常香,加上配菜層次更加提升🤩🤩兩款肉類下肚,飲返一碗蕃茄蛋花花膠湯🤩上水冰島花膠,非常厚骨膠原十足配番茄蛋花,第一次食好有驚喜😊川菜系列熗炒青城臘肉菜花四川臘肉別有風味,咸鮮並重而且好有咬口,福建菜花,爽脆不油膩,食唔停口呀!😍😍重慶水煮牛肉牛脷,用上新鮮本地和牛,肉質嫩滑,牛味濃郁,牛脷厚切卻淋軟,很重口味嘅一道菜,而且辣度是比較辣的🤩🤩龍蝦球麻婆豆腐伴炸饅頭中西合璧嘅感覺,麻婆豆腐係傳統嘅經典之作,用

餐廳有兩層,格局古色古香,還有獨立房間,傳統的味道!
服務五星酒店级數🥰

店舖自家燒味烹燒,當然要一試啦😝

店家自家製竹蔗茅根好清甜,夏天飲非常適合😉

諾鄧鹽向日葵甘栗團燒腩仔~
燒腩仔向日葵葉長大,比較少唔健康嘅油脂!特別香!
外皮脆卜卜,咬落咯咯聲,點上蜜糖芥別有風味😋😋
鄧鹽向日葵甘栗豚燒腩仔

井巷子片皮鴨

兩款肉類下肚,飲返一碗蕃茄蛋花花膠湯🤩
蕃茄蛋花花膠湯

川菜系列

重慶水煮牛肉牛脷

龍蝦球麻婆豆腐伴炸饅頭
中西合璧嘅感覺,麻婆豆腐係傳統嘅經典之作,用相本地龍蝦新鮮食材,龍蝦鮮味帶入豆腐當中,點饅頭就非常適合啦🥳🥳
米芝蓮果然名不虛傳!😜
龍蝦頭麻婆豆腐半炸饅頭
甜品點了鮮雜果土紅糖冰粉
頭先食非常適合有埋水果紅糖,不太甜反而解油解辣!😉👍
鮮雜果土紅糖冰粉

最後仲送咗水果畀我哋添🤭🤭
日本雷電蜜瓜和美國車厘子😬😬
甜到呢😍😍
薄荷味嘅大白兔糖係來自上海架😉
時令水果(日本雷電蜜瓜  、美國車厘子)

非常有特色嘅一間米芝蓮餐廳!每一道菜色都非常好夢想高質食材上大廚巧手,確實實至名歸😬
生日
鄧鹽向日葵甘栗豚燒腩仔
蕃茄蛋花花膠湯
重慶水煮牛肉牛脷
龍蝦頭麻婆豆腐半炸饅頭
鮮雜果土紅糖冰粉
時令水果(日本雷電蜜瓜  、美國車厘子)