2023-04-02 708 瀏覽
呢間獲米芝蓮推介泰國菜開咗幾年,一直受到好多本地人同外國人歡迎,由於價錢比一般泰國餐廳昂貴,所以我今次都係第一次試。🥘 泰北咖喱雞麵 Curried chicken with fresh egg noodles ($148) 👅: 98.74 分香港好少食到東南亞口味嘅咖哩麵。由於我唔好咖喱,所以本身冇太大期望,點知食完一啖覺得好有驚喜。咖哩湯底濃杰程度剛好,咖喱汁足夠包裹住每條麵條。麵質帶點煙靭,外邊很少食到,同咖喱湯底好配合。配料有一些脆脆,類似炸豬皮條,能增加口感。🩸 注意湯底帶辣。🦀 招牌泰式蟹肉炒飯 Fried rice of crabmeat ($158) 👅: 92.68 分炒飯嚟講價錢略貴,但蟹肉份量慷慨,每啖飯都食到厚實嘅蟹肉,飯底炒得夠乾身,貌似清淡,卻好惹味。🍌 泰式香蕉飛餅 Crispy banana roti($98) 👅: 95.68 分賣相同泰國食嘅有少少分別,呢度嘅香蕉係切得比較厚身,餅皮煎到好薄好脆,配上nutella 加煉奶,甜度剛剛好,甚至覺得比傳統飛餅好食。🔆灣仔同上環分店menu有少許不同,灣仔主打和牛船麵,上環主打咖喱麵,所以大家記住睇完M

🔆灣仔同上環分店menu有少許不同,灣仔主打和牛船麵,上環主打咖喱麵,所以大家記住睇完Menu先選擇分店啊!

環境: 👍👍👍👍👍
回頭率: 👍👍👍👍 👍 (已經好想食第二次)
分店: 2間 (上環/灣仔)
訂座: ❎
等候位置時間: 假期晚上八點排,約半小時有位
招牌泰式蟹肉炒飯
泰式香蕉飛餅