倆口小吃 米芝蓮呢樣野就好豐儉由人,有米芝蓮又唔代表好食,有D餐廳就之前好食依家就退步咗好多,有D餐廳就當正佢只係個綽號。而呢間米芝蓮小店只得一個人喺個廚房度,由開舖到收舖都做到冇停手,要排足兩個鐘食客都願意等待,呢D先至係實力嘅真實所在。 倆口小吃老闆曾經喺置地文華酒店嘅AMBER及倫敦四季酒店嘅法國菜度打工過,佢有呢個實力甚至可以喺米芝蓮fine dining餐廳做主廚,但佢始終追求嘅只係一間貼地而親切嘅街坊小店,令街坊可以認得呢度嘅出品。 小店近期入選咗2022年米芝蓮必比登推介嘅其中之一,入選咗之後人流真係多咗好多,兩次經過都打哂蛇餅。餐廳位於一D平常人都唔會走入嘅巷仔入面,以灰綠色嘅清新風格以及得意嘅油畫打亮全間店舖,行人路過都可以見到師傅煮野食嘅過程。 店铺就主打刈包同壓餅。刈包有最傳統嘅控肉口味,新派嘅蝦餅/炸雞味。壓餅就要睇吓當日有D咩口味供應,仲有黄豆粉白玉/雪糕潤餅等,售完即止。 傳統刈包加柚子醬$42 賣相就好精美,充滿饀料,但有D食材就唔係人人鐘意XD(芫荽),但其實芫荽先至係香氣嘅來源。價錢都非常之合理,一般女士一個已經食得飽,但我就要埋甜品先夠喉。 餐廳嘅刈
倆口小吃

傳統刈包加柚子醬$42

傳統刈包加柚子醬

餐廳嘅刈包堅持用人手每日自製,材料簡單,只需發酵後整面再搽層油拎去蒸就得。呢度就突意加入澄粉(wheat starch),呢樣通常用喺蝦餃/腸粉嘅麵粉,為麵包帶黎煙韌嘅口感。

刈包最主要都要有一定嘅厚度同大小去包住D食物,口感要濕潤柔軟,有蒸包嘅香氣,唔會濕到似海綿,而呢個都有以上呢幾點,除外又有D甜味,但煙韌呢個點我就食唔到啦。

傳統刈包加柚子醬

控肉(豬腩肉)size就片得偏向薄,唔似傳統咁大大舊,但同傳統一樣連埋豬皮(呢個睇個人喜好啦)。肥瘦比例剛好,唔會覺得太膩,口感就當然軟嫩而溶於口中,而滷嘅醬汁就調得偏甜,也許係柚子醬嘅功效,如果多少少八角香就更香口,而本人最鍾意嘅「煮到淋哂嘅蒜頭」亦喺呢度出現咗。

酸菜佢就放得啱啱好,有D餐廳係為咗做效果而放得過多,就變到好酸。再加上花生粉同黃糖令佢有更多種味道同層次,如果唔洗排隊嘅話我應該會成日黎食。

抹茶cream cheese壓餅$35

抹茶cream cheese壓餅

壓餅呢樣野其實我從來都未聽過,望落就似係壓扁咗嘅迷你版墨西哥卷餅(quesadilla),但入面就夾住cream cheese。排緊隊嘅時候見到師傅將預先包好嘅壓餅放入鐵板上四面煎到有脆皮,叫嗰陣時先喺個鐵板旁拎出黎。

乍看就覺得細細舊但,其他都幾飽吓,但建議大家決定要排足1-2粒鐘嘅話都要試吓。佢個餅皮就加咗糯米粉,令佢喺香脆嘅外皮中帶出彈韌嘅口感。

抹茶cream cheese壓餅

入面嘅cream cheese先至係戲肉,餐廳就用咗小山園若竹嘅抹茶粉。點解要用呢隻,小店嘅IG就解釋用呢個粉嘅顏色就更鮮綠,較適合同cream cheese一齊高速打發。熱到有少少燙口嘅cream cheese,口感輕盈,响濃度剛好嘅抹茶中帶輕微嘅乳酪奶香,極之有滿足感。
120 分鐘 (外賣自取)