2022-01-19 232 瀏覽
今日同朋友終於可以試到“文青街”既cafe~呢間既裝修都幾吸引我,簡約日式風~去到果陣2:30左右已經爆左位,因為裡面唔多位,只有兩個四人位既地台茶几同兩個挨牆位,不過員工都好有禮貌叫我留電話,有位就通知我~幸好係平日,等左半個鐘鬆啲?佢餐牌都好吸引,咖啡較為多選擇,不過都有少量茶,而我揀左隻煙燻小種紅茶,松煙香強烈又有啲似你食鴨胸果種煙燻味,店家好好可以再幫我翻泡多幾次,飲到第三四泡,煙燻味開始淡而茶味更加突顯~加上食甜點配茶,完全令人舒服,解除甜品帶嚟既肥膩感~粟子蛋糕外軟內脆,外面既粟子蓉係店家用器具即壓成蓉,唔會太甜而充滿粟子香,裡面有忌廉覆蓋既脆脆餅底~整體令人好滿足吐司比我感覺好似食緊“燉蛋”,再加上糖漿同忌廉,暖暖既吐司搽上冷冷既忌廉,增加左個甜度同香滑感,亦增添一份溫度相混既感覺~幾舒服抹茶豆乳既抹茶味極為濃郁,帶抹茶本身既苦澀加上豆乳既甜中和,抹茶香先苦後甜再隨豆香~配搭非常好~大南街的有好多寶藏,希望日後有更多呢類地方,為香港人有放鬆又可以同朋友共進交誼,安靜休息既地方~
今日同朋友終於可以試到“文青街”既cafe~
呢間既裝修都幾吸引我,簡約日式風~

幸好係平日,等左半個鐘鬆啲?

煙燻小種紅茶
十常八九吐司