2022-11-23 59 瀏覽
甜品控嘅我對呢間新台式冰品店慕名已久、今次捉緊機會過嚟歌賦街嚐嚐甜品,滿足下自己的甜牙齒。店舖裝修簡約舒服,牆上文字很文青派圓仔紅豆紫米牛奶 Purple Rice Fresh Milk with Glutinous Balls, Red Beans & Grass Jelly (Hot)> 呢個熱飲係冬季限定!陣容有糯米圓仔、紅豆、紫米牛奶和嫩仙草凍,香濃又暖胃、現時深秋正好飲用。細細粒圓仔堅Q彈、紅豆煮得粉腍、紫米牛奶非常順喉不過甜兼有啲咬口;而店家嘅手招牌嫩仙草凍並非浪得虛名,真係超嫩滑“雪”一聲咁滑入口內、仙草味道較淡。好奇點解啲仙草咁滑請教店員,佢話燒仙草靠仙草乾本身釋放的膠質以高溫熬煮八8小時後攤涼凝結成凍,無加到鹼,所以佢哋啲燒仙草較嫩滑唔會有一塊塊喺裡面影響口感芋泥燕世雪花盛盤 Assorted Grass Jelly Combo Snowflake Shaved Ice topped in Oat & Milk Cap with a scoop of Mashed Taro> 刨冰無論喺擺盤和食材方面都係睇得又食得、打到卡又療愈。成座小山丘的仙草雪花冰

芋泥燕世雪花盛盤

> 刨冰無論喺擺盤和食材方面都係睇得又食得、打到卡又療愈。成座小山丘的仙草雪花冰質感獨特口感細膩,上面的燕麥奶蓋香甜濃郁有啲𡁻頭,頂部一球粉糯棉滑的芋泥,如果芋味再濃啲就更加好了。另加一碗甜蜜紅豆、紫米、珍珠、煙韌QQ嘅芋薯圓一齊食,滿足我對芋泥的情有獨鍾!做下功課、原來店家嘅「燕世」系列甜品,以燕麥為主題,諧音取自「厭世」!點會呢、食完呢個刨冰個人會好甜好滿足、一啲「厭世」念頭都無!

紅豆芋薯圓
紅豆芋薯圓