2019-02-14 3773 瀏覽
情人節晚,我一早book左20:00,落左訂,到今日先7點打電話來話叫我推遲我個booking 30分鐘,因為有overlapped booking,而偏偏要推遲我,我簡直覺得難以置信。咁我同女朋友一齊照20:05上去問下咩事啦,哦,原來有一枱人遲左一個鐘到,所以我來到就無枱要等30分鐘睇佢食完。即係佢遲一個鐘就可以入座,我準時到就單一句就推遲我? 好,我同女朋友落去行一陣,20:30上返去,我expect你應承我20:30就OK,上到去,話人地食緊甜品,要多15分鐘,我地火都滾,無諗住同佢鬧交,我叫佢搵話事人同我解釋一下,個waitress 都係按order做野,對事唔對人。個老闆,連出都唔去來同我講聲唔好意思,淨係叫個waitress同我say sorry,話送香檳。吓,我來係想欣賞你嘅野食,唔係想貪你小便宜,唔係要free野你搞清楚。我到宜家都唔明點解人地遲到就可以推遲我去就佢地,公平?如果係咁,我要booking做咩?如果係其他原因我都可以等,因為其他人遲到我唔可以接受。無食到走左,我唔知食物好唔好味,但係我諗一間餐廳唔係淨係賣野食。