2021-03-13 1674 瀏覽
人人都話St Regis嘅Afternoon Tea一定要試下,搞到我都心思思想試吓,咁就打去book,一book就要等兩個幾月!去到餐廳,就被佢親切嘅服務留下深刻印象!(講真文華東方都係sell服務,但St Regis嘅服務真係親切好多同真心好多!)坐好之後,staff就攞咗個茶盒上嚟俾我哋揀茶,佢會好細心咁逐個逐個茶介紹一次,一共有12隻,絕大多數都係中國茶。咁我哋最後兩個都係揀咗桂花烏龍,個茶有清新嘅桂花味之餘,仲好順滑!之後佢就會推一車鹹點過嚟俾我哋揀。原本個afternoon tea鹹甜點每樣都係揀四款嘅,但媽媽本身唔可以食咁多甜野,咁就問佢可唔可以全部八款都係鹹點,佢話可以,咁就每一款鹹點就每樣要咗一件!佢勁開心!我就揀咗2件鹹6件甜!(甜點架車都係等我食完個咸點同scone之後先推過嚟,又係逐件逐件咁介紹係乜嘢嘢,非常之細心㗎!)揀完鹹點之後,staff會問埋你使唔使上埋個scone,因為個scone上嘅時候係熱嘅,驚太早上會凍咗!Scone除咗配Clotted cream同牛油之外,仲有3款果jam你配嚟食。個scone好鬆化,好香奶味,果jam果然係特製俾香港嘅,有生

揀完鹹點之後,staff會問埋你使唔使上埋個scone,因為個scone上嘅時候係熱嘅,驚太早上會凍咗!Scone除咗配Clotted cream同牛油之外,仲有3款果jam你配嚟食。個scone好鬆化,好香奶味,果jam果然係特製俾香港嘅,有生果味又唔甜!個人覺得佢個scone好食過文華東方同半島!

其他嘅鹹甜點就唔逐樣講啦,最有深刻印象嘅就係一個鹹點係紅菜頭嘅macaroon,佢係一個堅macaroon但中間又有一股鹹鹹地嘅芝士味,勁搞笑!甜點呢就中規中矩啦!總括嚟講佢嘅鹹點係比甜點出色!
茶葉
鹹點車