2018-08-02 266 瀏覽
有同事生日, 一班人一起去三聖食海鮮,我都係第一次去三聖食.因為有同事住係屯門,順道食完去佢屋企玩.我地係「關財記」買左d海鮮,之後拎d海鮮黎依度加工.蒜蓉粉絲蒸元貝D元貝好大隻,肉好厚,都未見過咁大隻元貝。平時係屋企自己整都冇咁大隻. 時間蒸得剛剛好,食落去有鮮味,十分推介海鮮湯依個海鮮湯就不得了, 勁多料,有魚,蝦,蜆,番茄同薯仔,飲落去好鮮甜, 飲完唔會覺得口乾,d番茄同薯仔煲到淋哂,番茄味融入海鮮湯的鮮味,好好飲泰皇芝心蝦丸如果你係芝士迷就一定要食,外脆內軟, 裏面依然有流心芝士,但記得要攤一下先好食, 如果唔係會燙口。豉椒蟶子皇配煎米粉底d豉椒味好香, 蟶子好肥美肉嫩, 火候控制得啱啱好,不會乾硬。豉椒醬汁剛好,不會太咸。第一次食米粉底,脆卜卜,很有咬口,再配合帶有蟶子鮮味的豉椒汁,正!

蒜蓉粉絲蒸元貝
題外話/補充資料: d staff 好efficient, 同會主動加水
2018-07-29