2019-05-29 79 瀏覽
當日我同中心組員到餐廳實習,我地一入到餐廳,餐廳環境優雅,我地總共叫咗15種食物同飲品,其中一名組員叫咗滷味切豬耳,我試咗一塊,覺得味道爽口,唔太硬,有種食雞軟骨的感覺。另一名組員叫咗香滷滑牛筋,我試咗一塊,口感鬆軟,滷水味充足,有牛汁味道,香口而不漏,好軟熟。另一名組員叫咗台式滷味拼盤,有茶葉蛋、牛筋同豬耳,我試咗一件茶葉蛋,味道香口,茶葉味比較淡,雞蛋口感彈牙,唔太硬。另一名組員叫黃金脆薯,我試咗兩件,脆薯口感香口,裏面係黃金番薯,好似食薯條一樣咁香。另一名組員叫咗酥炸花枝丸,我食咗一舊,覺得外面好脆、內面鬆軟彈牙。另一名組口叫咗涼伴小黃瓜,係用黃瓜、辣椒我試咗三件,黃瓜用咗好似海蜇整嘅汁一樣,黃瓜味道爽口,味嘅未吕容易融入味蕾,食到拍拍聲。另一名組員叫咗夜市小香腸,係用青瓜絲同腸仔組成,腸仔味道香甜可口,青瓜絲好爽口。其他組員分別叫咗凍蜂蜜柚子茶、凍巨峰QQ綠茶、凍荔枝QQ紅茶同一杯熱檸檬水。至於我就叫咗酥炸鹽酥雞同一杯凍珍珠奶茶,先講鹽酥雞方面,我試咗一、兩件,發現餐廳並冇使用冰鮮雞,雞件不太咸,有雞味同酥作味。至於珍珠奶茶方面,珍珠軟硬比較不平均,有時覺得有點硬,另一D珍珠口感就好鬆軟,但真係煮熟過,係可以接受的水平,連我都溶入心。
酥脆鹽酥雞
凍珍珠奶茶
題外話/補充資料: 如果鐘意台灣美食,不妨到此餐廳食返一餐。
2019-05-25
酥脆鹽酥雞