2015-12-06 778 瀏覽
話說大少呢日突然浪漫咁提議上山頂喎!咁出發之前當然係去中環搵食先啦!行到蘭桂坊附近正舉行緊韓國嘉年華, 88卦卦又走去望下先!一路行上斜路, 一路聞到陣陣香噴噴令人狂吞口水嘅燒烤味! 原來轉角處開左間泰式燒烤小店首先招牌已經妳搶眼, 加上半開放式設計, 透明玻璃俾客人睇到食物的燒烤過程, 即叫即燒店舖細細, 一眼睇曬, 店內亦沒有座位, 有啲似日本立食的概念, 但由於我地都係打算醫飽肚仔就去山頂, 所以立食對於我地黎講無問題!由於星期日又配合現場氣氛, 我地都點左支apple cider chill chill佢先!我地企響度等食其間, 都見到店舖人流極旺, 好多顧客幫襯, 亦不乏外國人! 雖然店面細細, 員工只有三人, 全程密密燒, 但對客人態度依然好有禮貌, 而且而帶笑容, 絕對唔似魚蛋檔啲阿姐唔憂做咁嘅衰語氣!我地企嘅立食位置應該係張bar檯咁上下, 望到個廚房呢度每串串燒都係10零廿蚊, 響蘭桂坊呢個地段算係可以接受嘅價錢丫!我地當日真係好肚餓, 加上真係好好味, 最後點左好多野食!如果你自認係喜愛泰式辛辣或愛好噴火醬汁的話, 我極度推薦你黎試下佢地嘅芫茜酸辣汁! 個人好怕芫茜
行到蘭桂坊附近正舉行緊韓國嘉年華, 88卦卦又走去望下先!
我地企嘅立食位置應該係張bar檯咁上下, 望到個廚房
我地當日真係好肚餓, 加上真係好好味, 最後點左好多野食!
如果你自認係喜愛泰式辛辣或愛好噴火醬汁的話, 我極度推薦你黎試下佢地嘅芫茜酸辣汁! 個人好怕芫茜味, 但我又食唔出。。。。而且噴火指數真係爆曬燈呀!
配芫茜酸辣汁
豬頸肉同魚餅都係推介食物!
牛仔骨,雞翼同香腸就沾上烤牛肉醬汁
牛仔骨
雞翼
香腸
燒菠蘿就配上黃咖哩汁
所有食物都燒到恰到好處
唔會太焦黑亦不會太乾身
最重要就係方便! 唔洗攻到成身燒烤味, 唔洗買炭同霸爐, 又唔洗約齊一大班人, 隨時隨地想食燒烤就食得! 方便快捷!
加上佢地用上紙袋包裝食物, 方便帶走亦十分乾淨衛生!
講講下又心癮起添呀!哈哈
2015-11-22