阿元來了係觀塘開左分店,朋友話想試,真係一試難忘。正宗台灣美味,好似去左轉台灣咁。首先講下個地點,正門係有d難揾,佢前面鋪面係賣台式飲品,要兜過停車場,去到一個以為係垃圾房既地方,唔好猶疑,行入去就岩架喇😂真係入錯垃圾房請唔好打我。行過一條走廊,好似通往左另一個世界,番番去舊時既台灣。店內環境裝修十分懷舊,有風味,食都食得開心d,等既時候仲可以影下相,打下卡。朋友點左魯肉飯,大讚有水準,味道係台灣既味道,size係台灣既size,價錢亦同台灣既銀碼係一樣!不過係港幣😂台南擔仔粿條,係台灣未食過粿條,原來好似河粉?我點既香菇肉羹麵,香菇大大片,肉原本以為好似碗仔翅既雞絲,原來係大大舊既肉球,肉質鮮嫩,加上濃濃既湯羹,麵質較軟,但整個配合得很好,喜歡。身為珍珠奶茶既忠實fans,我最近只愛天人茗茶,但今日太熱就點了杯茉香珍珠,又有驚喜喎!珍珠有煙韌有咬口,茶和奶比例剛剛好,甜度適中即使沒有叫少甜,仲附送奶蓋,變左奶蓋茉香珍珠。甜品就淨得一款,九份芋圓,口感煙韌。今日可惜既係食唔到蛋餅,如果想食蛋餅記住係五點半前先有,所以我會再去食多次先得。題外話:阿元係台灣人,同一個香港人開左呀元來了,走

魯肉飯

台南擔仔粿條,係台灣未食過粿條,原來好似河粉?
台南擔仔粿條

香菇肉羹麵

茉香珍珠

甜品就淨得一款,九份芋圓,口感煙韌。
九份芋圓

題外話:
阿元係台灣人,同一個香港人開左呀元來了,走既時候見到牆上貼住檳榔100元2粒,仲要加張性感姐姐相,好奇點解檳榔賣咁貴,老闆好nice咁同我地傾左陣計,又知多左d台灣文化,然後我地行出走廊,又番番黎香港喇!如果掛住台灣,不防黎呢度感受下,止住癮先。

香菇肉羹麵
茉香珍珠