䭘 @wellwellwell

Jing @wellwellwell
如果有睇開我寫嘢嘅朋友,都知道之前我去咗金鐘太古廣場嘅 wellwellwell食晚餐🍴,最近發現原來呢個地方仲有個充滿神秘感非常特別嘅中菜體驗👤餐廳叫「䭘」,印象中係初次認識「䭘」呢個字,意思正正係既有有得食又有景睇🏞️,係一個餐廳自己研發既字,但餐廳後來發現原來呢個字好耐好耐已經有⏳,係飽滿既意思。除咗係一個私隱度極高嘅包廂之外🍽️,仲要係矜貴既每晚只限一席🕺🏻透過360度環迴屏幕既視覺、味覺、聽覺,帶客人飛越時空, 返到宋朝,品嚐傳統手工菜, 細味宋朝流傳落嚟嘅味道😋 ️🔸「開封府· 山海兜」係以大公無私既包大人為靈感,小兜內嘅材料有鮮菇🍄、竹筍、時蔬、龍蝦肉等等,味道鮮味清清,碟上以3D雕琢嘅芋頭包大人確係極為精緻。️🔸相傳宋高宗遊西湖食到「宋嫂魚蓉羹」🐟讚不絕口,自此呢度就成為杭州名菜。魚羹係用咗筍絲、鮮菇絲、鮮魚肉絲、芫荽炮製而成,先將鮮魚開邊後清蒸,再將鮮魚肉與配料放係高湯煮滾。 鮮魚肉鮮香誘人,相當喜歡呢個魚羹~️🔸傳說宋朝明將設宴招待宋高宗,「宋高宗·蟹釀橙」🦀🍊呢度菜式,正正係其中一道高宗激賞嘅菜式,成為南宋嘅宮廷菜,橙肉可以帶出蟹肉嘅鮮甜,而呢度菜講求烹調嘅手藝,橙中見到絲

️🔸傳說宋朝明將設宴招待宋高宗,「宋高宗·蟹釀橙」🦀🍊呢度菜式,正正係其中一道高宗激賞嘅菜式,成為南宋嘅宮廷菜,橙肉可以帶出蟹肉嘅鮮甜,而呢度菜講求烹調嘅手藝,橙中見到絲絲嘅蟹肉,更加係不惜工本。

️🔸唐宋朝詩人都鍾意飲酒🍶,而呢度「二十年陳花雕海上鮮」係以酒入饌,帶出食材嘅靈魂,魚肉紮實飽滿,脆米更加係畫龍點睛👁️

️🔸蘇軾又名蘇東坡,除咗係宋代大文豪,更加係一位美食家,精心鑽研左紅燒肉嘅最佳煮法🐖,每到新年,佢就就會將百姓送來嘅拜年豬肉切成小方塊炆到香酥軟爛再分俾百姓,期後就成為咗今日既「蘇軾慢煮東坡肉」喇,油而不膩,滿滿嘅骨膠原,齒甲留香,個人認為係全晚做得最好既一道菜!

️🔸岳飛精忠報國,佢嘅戰績令外敵聞風喪膽🗡️ ❕大半生處身風煙四起既戰場,呢道「岳飛將軍燻烤全鵝」正正係為岳飛將軍致敬,吃得出有一分獨有既焦香。

️🔸宋朝嘅鮑魚係鹹魚嘅意思,而真正名貴鮑魚係叫鰒魚; 油潑兒係宋朝係鮮魚麵嘅意思🍜,以鮑魚配搭鮮魚麵亦即係呢道「禎州鰒魚油潑兒」,一口鮑魚外酥內軟,加入醬油蔥花🫙,層次非常豐富。

️🔸「酒香酥黃獨· 送客湯」係表達送客嘅心意👋🏻,有令宴會更加圓滿既意思。改良自宋朝甜品,䭘嘅做法係將芋頭蓉加入酒香朱古力🍫,炸至酥脆;送客湯就係以甘草,蓮子,蜂蜜沖泡🍯,清香解膩,圓滿落幕。

價錢上係每位$1,299/ 8道菜,從各種細節,可見呢個懷古嘗新宋朝盛宴絕對一絲不苟,有如一個欣賞藝術品嘅晚上🎨