2017-10-25 200 瀏覽
天氣稍為涼涼地又即時挑起我條打邊爐根, 即刻去睇下附近有咩正野試下佢。滋補螺片花膠雞煲 - 第一啜飲落去錯覺好似好咸, 原來係非常入味先真。打完一埸邊爐竟然一點口乾都無,所以我相信係無味精O既 。螺片就切到細細塊, 花膠好厚身而且好有咬口,成個湯底都非常入味, 好好飲。問過老細佢話煲呢個連瘦肉都無, 淨係用雞去淆個湯,而螺片同花膠就差唔多煲好先落, 唔怪得咁好味啦。不過我得2個人去食,飲完兩碗之後根本無可能飲得曬, 所以我打包左一大碗返屋企。飲完就加返普通湯開始打邊爐,頓時覺得無曬味。叫左個頂級雪花肥牛–唔係此店最貴O既牛但都已經好好食, 有牛味, 唔肥而且鬆化的。自創爆芝響鈴(3件)$32- 新野可以一試, 不過我覺得鍾意食芝士的可以一試, 感覺係MATCH 但我喜歡原裝響鈴多D。 棉花魚肚- 呢個魚肚我們早早就O係雞湯時落曬去吸湯, 索曬D湯味之後大大啖咬落去精華度咁,真係好正…我覺得魚肚配呢個雞湯真係一絕, 推介!!脆肉鯇腩令我鐵定會ENCORE的配料, 因為我係超愛脆肉鯇, 呢個價錢看似係一般打邊爐配料的價錢但就非一般的份量 >首先非常新鮮爽口就不用多說, 二黎係佢

滋補螺片花膠雞煲

飲完就加返普通湯開始打邊爐,頓時覺得無曬味。

頂級雪花肥牛

自創爆芝響鈴

脆肉鯇腩

脆肉鯇腩令我鐵定會ENCORE的配料, 因為我係超愛脆肉鯇, 呢個價錢看似係一般打邊爐配料的價錢但就非一般的份量 >首先非常新鮮爽口就不用多說, 二黎係佢真係比足5件厚切的鯇腩, 好多地方都只係比2-3件”簿”切然後又要搭埋骨位,魚頭, …出面一般我都要叫2碟先夠喉但呢度一碟O既價錢等如人地2碟, 如果好鍾意脆腩O既朋友一定明白我的感受!
蒿荀片&油麥菜 都係翠綠新鮮O既蔬菜, 都幾良心價而且大大碟的。
蒿荀片

油麥菜