2017-05-10 190 瀏覽
觀塘工廈私房菜林立,我一早立志要試勻晒佢。今次呢間我已經bookmark左好耐,成日都好full試唔到,今次預早啲book,終於帶男友嚟到撐枱腳啦!好期待!一坐低先嚟個前菜,麻辣手撕雞,一食落去男友大愛,調味夠複雜,又辣又麻,青瓜絲同雞肉比例剛好,有辣椒辛香惹味,又有芝麻香,是高水準之作!什菌大蜆豆腐湯,大蜆比想像中還要大,富有海鮮清甜味,讚!菊子魚,用上12兩東星班的養魚,將魚肉去骨切花再炸,工序繁複有創意,魚飲偏軟滑,配上柚子醬料,因醬料份量較少,入口較香脆乾身。個人還是偏愛傳統酸甜汁烹調多一點。胡椒大肉蟹,煮得非常出色,胡椒味香而濃,蟹肉鮮甜而結實,以香蔥和乾蔥爆炒,比新加坡的胡椒蟹更為惹味而多汁,把蟹殻上的汁都吸吮乾淨再拆肉品嚐,勁滿足。白胡椒爆炒南非鮑魚2只,與胡椒蟹的茨汁相像,新鮮鮑魚彈牙有嚼勁。一連吃了幾道濃味菜色,緊接是蒜蓉粉絲蒸蟶子皇2只和碧綠炒帶子來中和一下味覺。蟶子皇果然名不虛傳,有筷子咁長,肥美的肉厚到不得了,淋上了熟油炸蒜,又香又好吃。帶子剛好沒有過熟。結此驚人嘅份量,食到呢到已經超級飽,但仍然無法抗拒呢碟蒜片牛柳粒,有大量我至愛嘅蒜片,以牛柳粒嚟送足料嘅經典

麻辣手撕雞

什菌大蜆豆腐湯,大蜆比想像中還要大,富有海鮮清甜味,讚!
什菌大蜆豆腐湯

菊子魚

胡椒大肉蟹

白胡椒爆炒南非鮑魚

蒜蓉粉絲蒸蟶子皇
碧綠炒帶子

結此驚人嘅份量,食到呢到已經超級飽,但仍然無法抗拒呢碟蒜片牛柳粒,有大量我至愛嘅蒜片,以牛柳粒嚟送足料嘅經典富瑤炒飯就啱哂,炒飯內滿有鮮南非鮑魚, 瑤柱 ,金華火腿,一分欣賞個飯炒得金黃粒粒分明又唔太油,是我心水嘅必試菜色!
蒜片牛柳粒
富瑤炒飯

食到攬住個肚仲有自家製甜品,雲呢拿奶凍,唔太甜,男友至愛雲呢拿,啱哂佢口味啦!
雲呢拿奶凍
2017-05-04