餐廳: Hungry Monkey (金朝陽中心二期 - Midtown)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2021-06-15 663 瀏覽
朋友中午打嚟約食飯, 甚麼餐廳名也沒說, 只想約在登龍街等其實我知道呢條街有很多食肆, 很有神秘感的一頓晚飯結果他人到了後, 帶我去了門面五光十色的店後門是這樣, 也很神秘在門面看以為是普普通通, 會有HAPPY HOUR且的餐廳一打開門, 原來是鐵板燒喎, Surprise!Oh, 仲要被安排坐在吧檯 (最正) 可以邊食邊睇廚師嘅表演我第一次來, 點菜的重任就交給朋友, 我自己只點了一杯冰凍的Sexy Monkey (含酒精)放工後真的很想喝點酒精, 加了檸檬和荔枝味, 對女士嚟講易入口很多有VODKA和SAKE, 就像是有汽果汁酒般, 加埋LED燈底盤, 很CHILL!第一啖入口酒味頗濃, 可能我沒拌勻過, 其後冰開始溶化後, 酒味會較淡, 但都很好飲, 飲到尾唔會淡如開水, 仍然有味而食物方面, 先來幾款前菜:梅水晶, 聽個名唔太知係乜東東, 但應該是帶點酸的夾了少許試, 原來是鯊魚骨和雞軟骨來的, 酸味味, 因為是軟骨的關係, 非常爽口, 果真是開胃前菜蕃茄蒜子沙律同樣都是涼菜來的, 起炎熱嘅夏天, 一口冰涼的蕃茄, 甜甜酸酸經過喉嚨後, 又是一道很消暑的開胃菜磯煮鮑魚廚師事前
朋友中午打嚟約食飯, 甚麼餐廳名也沒說, 只想約在登龍街等
其實我知道呢條街有很多食肆, 很有神秘感的一頓晚飯
結果他人到了後, 帶我去了門面五光十色的店
後門是這樣, 也很神秘
在門面看以為是普普通通, 會有HAPPY HOUR且的餐廳
一打開門, 原來是鐵板燒喎, Surprise!
Sexy Monkey
而食物方面, 先來幾款前菜:
梅水晶, 聽個名唔太知係乜東東, 但應該是帶點酸的
梅水晶
磯煮鮑魚
廚師事前將鮑魚煮好後急凍, 將肉汁鎖住, 食嘅時候都依然多汁鮮嫩, 同埋唔使蘸醬汁都好夠味, 因為我鐘意食食物嘅原味道!
磯煮鮑魚
廚師將蟶子在鐵板上翻動幾下, 手快快咁將佢地切斷幾段, 再灑點蔥粒蒜碎, 然後就遞過來
解體後的蟶子很易入口, 鮮味非常! 加埋蔥蒜更惹味!
鐵板蟶子

松葉蟹肉甲羅燒, 成隻賣相超靚, 勁精美
2個蟹鉗係脫埋殼, 蟹蓋原來是碟來的
松葉蟹肉甲羅燒

入面盛載著超多蟹膏, 蟹肉和蟹籽,
雖然膽固醇很高, 但食咗先講啦

用暖暖的梳打餅配不同口感的甲羅燒, 又幾襯喎,
甲羅燒有天然海水的咸味, 加埋啖口的梳打餅, 比白飯無咁滯同飽肚, 仲可以留肚食其他食物添
松葉蟹肉甲羅燒
仲有2隻預先拆埋殼的蟹鉗, 啖啖肉, 很滋味!
呢道菜係值得推介嘅!
松葉蟹肉甲羅燒

豬茜卷, 潮流興芫茜, 呢度都將小蔥改為芫茜,
鐵板煮熟過的芫茜係無咗芫茜果種獨特唔係人人接受到的味道, (本身不抗拒芫茜)
反而我覺得相比蔥係更易接受, 中間加了點青色, 比齋食肉係無咁漏
豬茜卷

最後的特別推介, 應該是推介給嚐辣愛好者
估唔到日式鐵板燒都有crossover
當中加入泰式是拉差辣椒醬和椰絲乾
其實唔仔細睇, 都覺得同平日吃的大阪燒沒大分別
內餡都是菜絲為主, 而加了是拉差後, 食2啖都覺得有點噴火, 但又覺得辣得嚟好過引, 其實混埋沙拉醬中和已經無咁辣了
如果唔太食得辣, 可叫師傅輕手啲, 唔好落咁多是拉差
而我覺得最特別的反而是面頭灑上了椰絲乾, 吃落時有點脆卜卜, 好有口感同咬口, 又有點椰子嘅味道, 很特別

2021-06-07
Sexy Monkey