2018-01-06 54 瀏覽
又到星期六覓食日!今次試沙田石門小店,一間由90後開嘅燉湯、點心餐廳。同行友人係湯怪,適逢今晚天氣轉涼,正好係嘆靚湯嘅好時機。因為呢間人氣小店先排飲食男女有介紹,同行友人擔心人多要排好耐隊。所以晏晝已經打定電話問餐廳是否接受電話訂位。接電話嘅係餐廳老闆,好有禮貌、態度好好,雖然餐廳無得訂位,老闆回覆得好客氣「唔好意思呀!餐廳暫時未可以電話訂位,麻煩你過嚟walk in啦!」雖然我最怕排隊,但同行友人聽到老闆咁誠懇,為左嘆啖靚湯都決定早啲出門口去排隊。小店地方不大,去到都真係要排,等5張檯大概20分鐘,都算快。而有禮貌嘅老闆不停同客人講「唔好意思!今晚比較忙,要等耐少少。」、「真係唔好意思!要你地等咁耐!」聽到佢咁講,就算等到忟但都真係嬲唔落嘅。同行友人飲天麻川弓白芷魚頭湯,話驅頭風、醫頭痛,對女性最好。啖湯好清甜,藥材味濃,飲得出好足料!份量亦啱啱好一人份,飲完碗湯成身暖晒,但又唔會飽到食唔落其他嘢。猴頭菇螺片燉廋肉湯清清地,冬天飲就成身都暖晒。同出面飲嘅有少少唔同,甜甜地因為加左蜜棗。蝦籽榨菜肉餅飯新鮮整起,肉餅冇乜肥肉,榨菜亦有味,裏面配嘅菜心亦都好新鮮,食起嚟感覺好健康。我與同行
又到星期六覓食日!

因為呢間人氣小店先排飲食男女有介紹

同行友人飲天麻川弓白芷魚頭湯,話驅頭風、醫頭痛,對女性最好
天麻川芎白芷魚頭湯

猴頭菇螺片燉瘦肉

。我與同行友人由於叫了其他點心,所以只叫了一個蒸飯,但也很滿足!各位如果想試多啲其他點心,就两人分吃一個蒸飯好了,別眼闊肚窄

蝦籽炸菜肉餅飯

魚肚冬菇雞扎睇落同出邊食嘅差唔多,同內裏有驚喜!
大大舊嘅雞扎入面有三塊雞肉、一塊芋頭、一塊魚肚、一塊香菇,蒸得又夠熱,食完好滿足!而且另一個優點都係無!
乜!
油!
感覺比起傳統酒樓飲菜健康好多!
魚肚冬菇雞扎

蟲草花鮮竹卷啲湯好清,唔咸亦一啲都唔油,直頭可以飲,裏面啲料都好豐富,同酒樓好唔同。一碗有三條,食完好飽飽

蟲草花鮮竹卷

豆沙煎飲餅煙勒彈牙又唔太甜,整體嚟講係一個不錯嘅甜品,只係因為好飽肚,而我又已經食到飽飽地,所以只係食得一塊,同行友人食兩塊

豆沙煎軟餅

美中不足嘅地方就係我哋叫咗一個鮮蝦豆苗餃,食到最後等極都等唔到上菜,問老闆先至知道原來已經賣晒但係冇人通知,失策!

呢間由90後新一代開嘅小店誠意、用料、味道、服務、價錢、CP值都值高分,只係想食就真係唔好慢,要早啲到,最穩陣係7:30pm前入座,如果唔係啲湯會賣晒㗎!

最後如果食店老闆睇到呢篇,希望佢繼續努力、好好keep住做得好嘅地方,唔好生意上左軌道就愈做愈求其呀!始終做食肆同煲湯一樣,用心做的話係會飲!得!出!㗎!
努力
天麻川芎白芷魚頭湯