週末夜晚睇波,就當然叫外賣返屋企,邊食邊睇就最過癮。上外賣平台睇吓有咩好食,見到外賣平台 有一個「PizzaExpress x 外賣平台 Together Set」,份量剛好適合大約兩至三人食用,簡直就係為我哋今晚睇波而設嘅套餐。這份「PizzaExpress x 外賣平台 共饗套餐」除了有pizza 之外,還有很多小食,食物種類多花款,一次過嚐盡不同口味。⍲ 1. 雙重芝士脆邊薄餅 (羅馬薄餅)套餐的pizza 是羅馬薄餅的雙重芝士脆邊薄餅,薄身脆口,很多人都覺得羅馬薄餅這類型的餅底比起厚批更加好食。薄餅配上西班牙肉腸、抱子甘藍、蕃茜、 馬蘇里拉芝士、車打芝士及番茄醬,芝士味超級濃郁,再有西班牙肉腸的鹹香,超級香口。⍲ 2. 焗抱子甘藍, 意式焗肉丸 (4 粒)& 烤焗雞翼 (4 隻)看到這個「小椰菜」時,我們幾個都不知道這是什麼。上網一睇,發現抱子甘藍像是縮小版的椰菜,而且有抗癌的營養價值,亦富含維生素和膳食纖維,非常有益健康。我就特別喜歡這個抱子甘藍,味道初頭略苦,但其爽口感最後回甘,確實特別。小食就有最熱門的肉丸和雞翼,兩樣都炮製得惹味,叫外賣最好的就可以慢慢食,甚至自己在家開
⍲ 1. 雙重芝士脆邊薄餅 (羅馬薄餅)
看到這個「小椰菜」時,我們幾個都不知道這是什麼。上網一睇,發現抱子甘藍像是縮小版的椰菜,而且有抗癌的營養價值,亦富含維生素和膳食纖維,非常有益健康。我就特別喜歡這個抱子甘藍,味道初頭略苦,但其爽口感最後回甘,確實特別。小食就有最熱門的肉丸和雞翼,兩樣都炮製得惹味,叫外賣最好的就可以慢慢食,甚至自己在家開罐啤酒,以小食伴酒最爽快。⍲ 3. 蒜香橄欖車厘茄焗蝦
車厘茄焗蝦非常入味,pizza express 會將蝦殼拆除,我們可以直接食用,不用煩惱。⍲ 4. 燉牛頰肉配北非小米
以上這麼多食物之外,還有一份主食,亦是非常特別,燉牛頰肉配北非小米。首先,燉牛頰肉非常稔軟,牛味香濃,再配上我從未食過的北非小米,其細細沙幼的質感,令到整個主食完全昇華,好像發現新大陸一樣的感覺。
雙重芝士脆邊薄餅
⍲ 5. 焗麵包球配朱古力榛子醬 (6 球)
最後,有一份既是小食又是甜品的PizzaExpress名物 - 焗麵包球。而這份焗麵包球就跟上朱古力榛子醬,本身麵包球已經夠有香味,再沾一沾朱古力榛子醬會變得更甜滑。某程度上,以焗麵包球作為結尾可充作甜點之用的。
焗抱子甘藍, 意式焗肉丸 & 烤焗雞翼
蒜香橄欖車厘茄焗蝦