2023-05-12 1343 瀏覽
Fri 12th May 2023 母親節前夕乾淨企理,座無虛席,席上個個都斯斯文文咁,又唔嘈。佢哋主要係潮式粉麵為主,但係今日想食啲重口味,所以叫咗個咖喱「金薯」雞扒焗飯 + 熱奶茶。落咗單冇幾耐就…… 有人坐埋嚟要搭枱,冇辦法係食晏黃金時段。不過搭枱人到好斯文靜靜地咁一齊等食。佢叫咗個類似牛腩湯河嘅嘢,遲來先上岸,佢好快就有得食啦。睇咗一陣舖頭大銀幕嘅ViuTV,我個金薯雞扒飯就嚟啦。熱辣辣,啲飯喺個兜裏面仲係滋滋聲,面頭嘅薯仔同埋芝士焗到金黃色。微微輕辣嘅咖喱,濃郁嘅香料。裏面嘅雞肉就一般冇乜特別,但係啲薯仔就好好味,好綿好滑。應該係煎香過,再撈落啲㗎呢度。下次我一定會試吓叫佢加薯仔,寧願要少啲雞都在所不辭。
Fri 12th May 2023 母親節前夕

乾淨企理,座無虛席,席上個個都斯斯文文咁,又唔嘈。

焗咖喱薯仔雞扒飯
2023-05-12