2020-09-18 402 瀏覽
由於工作關係,今日要係香港仔食午飯,係網上見到呢間餐廳人氣高企,當然要試試佢!鍾意食喇沙嘅我,一打開個菜單就二話不說點左蜜汁炭燒厚切豬扒喇沙。喇沙味道非常濃厚,帶少少椰汁味。辣味方面,餐廳非常細心將辣味嘅來源(辣醬)分開上,放咗喺湯匙上面,唔食得辣嘅朋友,都唔需要擔心。麵底方面,就用咗正宗嘅配搭,即係油麵加米粉,粉面嘅份量都唔少,食得過癮。終於到另一個主角上場啦!塊炭燒豬扒真係超級好食,蜜汁味都幾重,而且肉質非常嫩口,一食就食得出餐廳真係用炭燒嘅方法煮,因為只有呢個嘅方法先可以做到外皮小小脆而又保留到超多肉汁。而且豬扒旁邊會有一小碟魚露提供,點左魚露之後嘅蜜汁燒豬扒味道更加豐富,令整個餐加上一股更濃厚的東南亞風味,真係冇得彈。總括而言,雖然呢個餐都唔算平,但係以呢一個食物質素,我覺得絕對是物有所值!值得一試!

馬來蜜汁炭燒厚切豬扒喇沙

馬來蜜汁炭燒厚切豬扒喇沙