2019-12-21 166 瀏覽
冬季終於來臨,隨住天氣開始轉涼又係時候食雞煲火鍋暖暖身。今日收早岩岩好約女朋友去銅鑼灣食雞煲火鍋。早以聞名米走雞個芝士雞煲同麻辣雞煲相當吸引,於是襯今日凍凍地就一於去試下。地點唔難搵,係正崇光正門對面行入去,成棟都係餐廳。我預約左晚上七點,一踏岀電梯門就有一陣麻辣雞煲香味迎面而來,令人流晒口水。由於餐廳佔全層地下好大,牆上仲有壁畫好有氣勢。餐牌分兩張,一張係煲底另一張係火鍋配料。煲底有分黃金芝士雞煲同麻辣雞煲,每款雞煲都有分大同小適合不同人數,另外仲有好多款火鍋湯底以供不應求口味人士選擇,非常貼心。火鍋配料款式相常之多,只係肉類同自家手工鮮制已經佔左半張,菜同丸類又係全份同半份選擇,種類都非常之多。一場黎到我地相當揀左黃金芝士雞煲(小),之後店員就遞上火鍋醬料。係等緊雞煲既期間發現每個位置前都係一張細紙介紹兩款雞煲既食法。雞煲一上即刻好興奮,我揀左激量芝士量,真係好多非常適合芝士控。等左一陣店員黎揭開煲蓋一刻真係嘩左一聲,芝士好似魔法咁由一粒粒芝士粒變成芝士熔岩芝士味好濃好出,而且雞件都出奇地多仲有全部都係雞脾肉,好滑無雪味,配合芝士令人食指大動,仲做到拉絲,真係無得彈。芝士熔就好似幫
冬季終於來臨,隨住天氣開始轉涼又係時候食雞煲火鍋暖暖身。
今日收早岩岩好約女朋友去銅鑼灣食雞煲火鍋
地點唔難搵,係正崇光正門對面行入去,成棟都係餐廳。
由於餐廳佔全層地下好大,牆上仲有壁畫好有氣勢。
餐牌分兩張,一張係煲底另一張係火鍋配料。
火鍋醬料

黃金芝士雞煲

雞煲一上即刻好興奮,我揀左激量芝士量,真係好多
非常適合芝士控。

芝士熔就好似幫雞件著左件魔法羽衣一樣,又好睇又好味

食晒雞都已經飽飽地,店員再幫我地加芝士湯做火鍋,呢一餐好邪惡呀!!!!!
竹蔗茅根

由於我地都已經無咩戰鬥力,所以無點肉類只係點左鮮炸響鈴(半份),粟米(米份),生菜(半份),手打五寶拼盤同一壼竹蔗茅根。
鮮炸響鈴

鮮炸響鈴真係即叫即炸,上枱都熱辣辣有煙,食落口仲脆卜卜,讚讚讚。
粟米

粟米有五件,好甜,一粒粒粟米又爽口,推介。
手打五寶拼盤

手打五寶拼盤分別有牛丸,豬肉丸,鯪魚丸,蝦丸同墨魚丸各2粒,每粒都口感好彈牙唔會死實實,而且味道仲好有鮮味唔會話食到成口粉既,完全食得出師父手打既功架,全不馬虎。
岩岩好食晒就飽晒,呢一餐非常滿足,下次要再黎試佢個麻辣雞煲先得。
2019-12-19
黃金芝士雞煲