2023-02-03 146 瀏覽
雖然咖啡已融入我生活當中不過過咗3pm後我體質就唔可以飲架啦所以朋友提議嚟呢間cafe聚聚順便派利是比我名字"不籽是咖啡", 佢menu除咗有咖啡外, 仲有其他沒有咖啡因的飲品, 啱哂所有朋友門外仲有2排座位, 起度影相打卡都好chill我地揀咗高檯, 我鐘意邊望街, 邊食野, 感覺無咁焗悶野莓梳打 和 Mojito Soda一杯酸味味, 一杯就好fresh, 同埋夠哂冰凍解渴食物方面, 點咗2款都比較大熱的:龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬睇人地食評已經覺得好特別, 一定要試上檯時, 湯同烏冬是分開上的, 可以有2個食法不過天氣凍, 我就喜歡加入龍蝦湯倒出嚟時, 朋友都話聞到好香嘅龍蝦味, 但佢唔係稠杰嘅湯底湯味濃而不咸, 味道是啱啱好而內容也很豐富, 大蝦爽彈夠大隻, 仲要有4隻之多;又有點沙律菜和牛油果, 稻庭烏冬唔會煮到淋, 是剛剛好的龍蝦湯我飲咗半碗XD味噌蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉佢個底係卡邦尼咁, 每條意粉都黏住醬汁 (最鐘意)面頭蟹醬好澎湃, 中間一甜橙紅, 起新年食好好意頭呀 (紅運當頭)雖然一大PAT蟹醬以為會好漏?! NO NO ,我地撈均咗又唔覺, 加埋有爆珠口感嘅蟹籽好正!
雖然咖啡已融入我生活當中
不過過咗3pm後我體質就唔可以飲架啦
所以朋友提議嚟呢間cafe聚聚順便派利是比我

門外仲有2排座位, 起度影相打卡都好chill
我地揀咗高檯, 我鐘意邊望街, 邊食野, 感覺無咁焗悶
野莓梳打 和
Mojito Soda
一杯酸味味, 一杯就好fresh, 同埋夠哂冰凍解渴
食物方面, 點咗2款都比較大熱的:
龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬
睇人地食評已經覺得好特別, 一定要試
上檯時, 湯同烏冬是分開上的, 可以有2個食法
龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬
不過天氣凍, 我就喜歡加入龍蝦湯
倒出嚟時, 朋友都話聞到好香嘅龍蝦味, 但佢唔係稠杰嘅湯底
湯味濃而不咸, 味道是啱啱好
而內容也很豐富, 大蝦爽彈夠大隻, 仲要有4隻之多;
又有點沙律菜和牛油果,
稻庭烏冬唔會煮到淋, 是剛剛好的
龍蝦湯我飲咗半碗XD
味噌蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉
佢個底係卡邦尼咁, 每條意粉都黏住醬汁 (最鐘意)
 最後加多個小食
海鹽焦糖單骨雞翼
焦糖味香, 但不會遮蓋其他味道, 只是不太覺有海鹽的味道, 但又不會很甜
而單骨雞翼邊皮是香脆, 食嘅時候也很方便
海鹽焦糖單骨雞翼
題外話/補充資料: 喜歡呢度都設有自助白開水比客人飲用, 細心
2023-01-29