餐廳: 香港老飯店
資訊:

2024-03-31 512 瀏覽
近排比較多去上環食晚飯,今次都係選擇以前返工既其中一間飯堂 -- 香港老飯店。不過人流比以前明顯少左好多,但就變左幾岩聚餐,唔迫又唔駛比人催,慢慢食慢慢傾。佢份量唔算太大,但我地覺得幾好,因為正正可以比我地食多幾款。今次叫左核桃燻蛋呢個係必食,大家都有幾年無食過,但一坐低諗起既第一樣都係燻蛋。好香煙燻味,每人食半隻岩岩好,唔會太漏可以留肚食其他。核桃亦都香甜脆口,好易忍唔住一啖接一啖。小籠包唔知係咪自己唔係一上枱就食,感覺唔夠熱,食落普通。皮亦較為厚身醉頂鴿第一次食醉鴿,原來好好食,肉質厚實,浸得入味,拎隻髀仔食好爽。賽螃蟹蛋略嫌炒得老左少少變左少少一粒粒質感, 做唔到蟹既感覺獅子頭正常發揮,但唔係特別好食,可以留返個QUOTA試其他。津白前期食得太多濃味野,食呢個清清地都幾夾鍋貼煎得好脆亦有肉汁,相對出色,又係可以每人一隻試下就岩岩好!砂糖桔呢個係餐廳送既,一大碟唔姑寒,食落好甜,忍唔住食左幾粒。豆沙窩餅呢個甜品係有驚喜到我地!炸得好脆,豆沙餡都唔會太甜,餡既份量岩岩好,擺左一陣再食都係咁脆。個人認為必食推介。

核桃燻蛋

小籠包

醉頂鴿

賽螃蟹
蛋略嫌炒得老左少少變左少少一粒粒質感, 做唔到蟹既感覺

獅子頭
正常發揮,但唔係特別好食,可以留返個QUOTA試其他。

津白
前期食得太多濃味野,食呢個清清地都幾夾

鍋貼
煎得好脆亦有肉汁,相對出色,又係可以每人一隻試下就岩岩好!

砂糖桔
呢個係餐廳送既,一大碟唔姑寒,食落好甜,忍唔住食左幾粒。

豆沙窩餅