生日飯有人請,一於食好啲!試一試米芝蓮食府-天龍軒。訂咗7:30pm, 餐廳响ICC 102 樓,由九龍站經Ritz Carlton 到天龍軒都算易搵。為咗有好啲 view, 訂位時最緊要話要窗口位。但因為天龍軒响ICC對西九龍果邊,個view主要係西九龍青衣同少少青馬景,如果要睇維港景,可能就會有少少失望啦!言歸正傳,睇睇有乜食先!小食點咗砵酒軟殻蟹,軟殻蟹係炸嘅,一隻蟹切開大約六、七件,香脆,再加砵酒造嘅汁,味道都幾好!要食主菜啦!兩個人一共點咗三個主菜,本來仲點咗個炒飯,但因為天龍軒嘅份量充足,實在食唔落,唯有取消咗,下次再試啦!第一個主菜係天龍軒必食嘅蜜燒西班牙黑豚肉叉燒,鬆軟,燒到啱啱好,又唔太濃味,好食!可能係用黑豚肉嘅關係,呢個叉燒同其它出名餐廳嘅叉燒有啲唔同,冇咁燶,味道淡少少,食好大啖都唔覺膩,想試吓唔同嘅叉燒,不防試試。跟住就點咗櫻花蝦油泡斑球,係餐廳即場推介。石斑好足料,啲肉好實在,完全冇腥味,連我一向唔食魚嘅都可以接受!再加上一杯美味嘅白酒,😋。但係櫻花蝦就冇乜特別,作為配菜尚算可以。食咗咁多肉,要食番啲蔬菜啦。點咗松露翡翠竹笙卷。唔似其它餐廳淨係得松露碎,真係
生日飯有人請,一於食好啲!試一試米芝蓮食府-天龍軒。
蜜燒黑豚叉燒 & 砵酒軟殻蟹
跟住就點咗櫻花蝦油泡斑球,係餐廳即場推介。
櫻花蝦油泡斑球
食咗咁多肉,要食番啲蔬菜啦。點咗松露翡翠竹笙卷。唔似其它餐廳淨係得松露碎,真係有一片片黑松露響生竹笙卷上面!好濃嘅松露味,喜歡松露嘅朋友可以一試。
松露翡翠竹笙卷
本來食完主菜都已經飽到上心口啦,但唔食甜品又點滿足呢!結果點咗一客冰凍嘅蘆薈香芒楊枝甘露,清淡又唔太甜,最啱食完大餐後換一換好感。
埋單時間,有少少驚喜(唔係唔洗錢,我都想!),餐廳送上桂花榚同笑口棗,睇落好好味!唯有冒住曝肚嘅危險,將佢地食淸!笑口棗好好味,但桂花榚就一般!
總括嚟講,天龍軒嘅出品唔錯,相對係貴咗啲,但味道同服務都唔錯,可以一試!
2013-10-11
生日