2016-05-23 1342 瀏覽
由於個人酷愛餃子,尤其係韮菜餃。係一條友食廿幾三十隻都不是問題果隻 所以都會周圍試餃子店。個人不太喜歡食某大型連鎖餃子店,所以屋企樓下有間都很少幫襯,反而會上openrice搵下有無啲新驚喜。果然,黃天不負有心人,俾我食到呢間以食餃子為主既"餃掂"。間野喺太子既食街,呢度唔係大街,黎得呢度既都係搵食之人。附近搜羅左一次,見唔到有錶位可以泊,所以一如既往,泊街囉咩事先好彩等左十幾分鐘我等到個街位,泊到正一正喺間野出面,方便睇車。入到去間野,感覺怪怪的,個人覺得好大陸feel。四周圍既牆上都係字,係成幅牆都係。。。。四周又好似有好多風水野咁,如一座座紫水晶,十分古怪。不過唔理得咁多,食到我愛既餃子就話之佢啦 haha。我同個朋友叫左一碗大既韭菜豬肉餃,一碗大既粟米豬肉餃,一碗麻辣擔擔麵拼菜心餃,同埋一碗雲耳椰菜餃麵。實行一次過試晒咁多款。其實仲有款佢地報稱係招牌既松茸餃,不過我同友人都不太好菇,所以無叫到。餃子方面,食完最滿意既都係韮菜餃同粟米餃,味道最夾。菜心餃都好味,不過略帶微甘,可以考慮加啲薑去苦味。另外朋友就覺得雲耳椰菜餃最好味,我就覺得一般,味道好像無咁夾。總括而言,餃子很好食,

果然,黃天不負有心人,俾我食到呢間以食餃子為主既"餃掂"。

餃子方面,食完最滿意既都係韮菜餃同粟米餃,味道最夾。菜心餃都好味,不過略帶微甘,可以考慮加啲薑去苦味。另外朋友就覺得雲耳椰菜餃最好味,我就覺得一般,味道好像無咁夾。總括而言,餃子很好食,肉同菜既比例較得岩岩好!

至於湯底有兩種,分別係住家湯(用於淨餃子)同擔擔麵湯底 (用於麵食)。住家湯底好似係用魚同粉葛煲的,報稱不加味精。飲落又真係唔覺口渴既,而且好重粉葛味,好有家既感覺。
個湯淡淡地,配合餃子濃濃既味道,十分之夾!朋友就覺得太淡,要加鹽,真不靠譜
,簡直係破壞晒人地個arrangement。

至於個麵湯底。。。。有辣有唔辣,任君選擇。haha 我愛食麻辣所以當然揀辣啦,友人一點辣都食唔到的所以走辣。我覺得呢個麻辣完全唔係麻辣,一啲都唔麻,只有辣,仲要個湯本身係酸的,亦無落花生煮,所以嚴格黎講係一個酸辣湯麵,並非擔擔麵,這裡有點失望。

價錢方面我覺得都幾貴,十隻湯餃要$40-$44,松茸要成$60一碗
。不過考慮到餃子既質素同佢地對餃子既熱誠,我覺得都值得推薦俾咁多位愛餃之人試一試!
粟米豬肉餃
雲耳椰菜豬肉餃麵