朋友專登出嚟佐敦搵我食飯,我帶咗佢去一間想食好耐嘅餐廳🤣,就係位於德興街嘅「Mizu」。由於我哋預早打電話訂枱,店員專登留咗張梳化位畀我哋。餐廳環境由內至外都滿有格調,裝修簡約舒服。日頭佢係一間有午餐賣嘅咖啡店,夜晚就搖身一變成為主打日式串燒嘅酒吧餐廳。佢絕對稱得上為一間百變小店!餐廳每日五點前會提供Brunch Menu🍽,款式種類都幾唔同,包括有沙律、意粉、全日早餐同日式定食等,價錢由$98至$188不等,我認為定價都稍為進取。串燒雞定食($188),呢度既然係串燒店,就當然唔可以錯過佢嘅串燒🍢,吧枱位置更會見到師傅燒嘅過程,每串精心處理,一啲都唔馬虎。定食有三款串燒同少量燒蔬菜,而底部就係蘸咗肉汁嘅珍珠飯。定食內容豐富🍱,包括前菜、沙律同湯。湯雖然係麵豉湯,但冇出面餐廳嘅咁鹹,而且好多料。前菜係木魚絲鰹魚汁菠菜,味道清爽;另外仲有醃菜蕎頭開開胃。第一串係日本華味鳥手羽先,即係鹽燒雞翼🍗,雞皮燒到脆卜卜,不得了。再者,雞皮啲脂肪好似喺燒嘅過程中蒸發晒,食落一啲都唔油膩。雞肉肉質細滑,所以簡單用鹽調味已經好掂!第二串係秘製雞肉棒棒,佢係免治雞肉製品🐔,並附上日本蘭黃蛋汁食用🍳,食落多
串燒雞定食
日本華味鳥手羽先
秘製雞肉棒棒
第二串係秘製雞肉棒棒,佢係免治雞肉製品🐔,並附上日本蘭黃蛋汁食用🍳,食落多汁又夠味。不過如果棒棒能加入雞軟骨,定必更有咬口。
煙肉卷
第三串係煙肉卷,🥓煙肉中間包裹菜葉,估計應該係油墨菜?原本我哋驚串燒夾咗菜,未必咬得開,但實際上唔使擔心。
塔尼之諾芝士配什菌沙樂美腸意大利飯
塔尼之諾芝士配什菌沙樂美腸意大利飯($128),呢個算係咖啡店類嘅食物。🇮🇹🍚意大利飯口味正宗,佢並唔係就咁加啲忌廉汁落去煮就算,反而係做得到「煮唔熟、好似生米」嘅質感。即使份量唔算好多,但已經夠晒飽。
塔尼之諾芝士配什菌沙樂美腸意大利飯
調味上,餐廳選用塔尼之諾芝士🧀,我第一次食呢隻芝士,佢味道濃烈,但又唔係死鹹嗰種,幾特別。相反地,沙樂美腸同什菌更帶出鹹香🍄。另一邊廂,意大利飯會跟配一客柚子醋沙律。
百利甜酒鮮奶咖啡
飲品方面,套餐會奉送果汁或基本咖啡☕️,但亦可以折扣價7折選配其他特色咖啡。我哋要咗凍百利甜酒鮮奶咖啡(原價$78)同熱君度橙酒朱古力咖啡(原價$68)。兩杯咖啡含酒精☺️,不過都算易入口。🥛Bailey’s咖啡好香,飲落甜甜哋,亦等同加咗奶,好搭調,但一定要記得撈勻飲。🍊橙酒咖啡都唔錯,浸味堅係似食緊橙味朱古力,隻酒本身幾烈,不過溝埋一齊成功中和咗。
總括嚟講,呢間餐廳好高質🌟,各方面都好出色,而我更想特別讚吓女店員嘅服務。佢非常友善👍,樂於同客人交流,拿捏得好好,又建議客人襯熱同脆時先食咗串燒雞便當,最後仲送上晚市Coupon。見係佢,我一定會再嚟支持吓啦😊!
2022-08-16
串燒雞定食